Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Днес той щеше да празнува 95-и рожден ден

Днес се навършват 95 години от рождението на големия български комик Георги Парцалев

Любимият актьор на поколения българи е роден на 16 юни 1925 година в гр. Левски. Той е от малкото самоуки актьори у нас. Завършва гимназия в Плевен, след което учи медицина в Софийския университет, където е лишен от студентски права в петата  година от обучението си, поради заболяване. Постъпва трудовак в армията, а през 1956 година започва работа в Сатиричния театър. Не се чувства много на мястото си там. През 1958 г. е  първата му роля в киното – във филма на режисьора Владимир Янчев  „Любимец 13“, където си партнира с Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев.

В края на 50-те години на миналия век Георги Парцалев, заедно със Стоянка Мутафова поставят началото на т.нар. „естрадно-сатирични“ концерти, където се включват и известни имена на българската естрадна музика. Със своята естественост и  неподправен чар, те бързо стават любимци на българите. Обикалят градове и села, ТКЗС-та и заводи, а след представленията разговарят с почитателите си, раздават афтографи, разхождат се сред хората и се радват на всенародната любов.   

Винаги облечен с вкус – в костюм или с поло, спортно или елегантно, Парцалев се отличава от другите актьори. Притежава класа и стил. Джентълмен по природа, но някак тих, деликатен и тъжен. Така го помнят почитателите му. Казват, че комиците винаги са тъжни извън сцената.  

Изиграва незабравими роли в “Михал Мишкоед”, “Големанов”, “Ревизор”, “Смъртта на Тарелкин”, „Чичовци“, „Баня“, „Суматоха“. Запомнящи са и ролите му в киното: Педро в „Петимата от Моби Дик”, Чичо Манчо в „С деца на море”,  Методи Рашков в „Сиромашко лято”, обущарят Костас в „Баща ми бояджията”, Димо Манчев в „Два диоптъра далекогледство” , полицаят Стамат в „Неочаквана ваканция”, бай Иван съботянина в „Тримата от запаса”.

Но единствената роля, за която цял живот е мечтал и която така и не му поверяват  е тази на Дон Кихот. В сърцата на почитателите си обаче,  Парцалев винаги ще бъде Дон Кихот.

Големият български актьор умира на 64 годишна възраст, само няколко дни преди промяната -  на 31.10.1989 г., покосен от левкемия.

В годишнината от рождението на Георги Парцалев на книжния пазар излезе  биографичната книга за него „Хамлет от град Левски“, чиито автор е Георги Тошев.

c