Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Любители на фолклора от Добрич учат народни танци у дома

#ЗаедноСБениИЮри "Танцувай хорце вкъщи от сърце" е една от инициативите на Общински младежки център „Захари Стоянов”, с които се стремят да разведрят добричлии по време на обявеното в страната извънредно положение. Става дума за видео уроци по народни танци, които се преподават от младежкия работник Албена Богданова и хореографа на ансамбъл „Добротица” към Центъра Юрий Митев и са качени в страницата на ОМЦ в социалната мрежа.

За Про Нюз Добрич Албена сподели, че целта е не да бъде показан професионализъм, а танците да са достъпни до всички. „Идеята е хора с различни интереси, които са играли народни танци или не са да могат да опитат в къщи да научат някои хорца, да оползотворяват свободното си време”, обясни тя.

Рубриката #ЗаедноСБениИЮри "Танцувай хорце вкъщи от сърце" стартира в понеделник миналата седмица. Тогава танцьорите предложиха на добричлии да разучат Пайдушко хоро. Днес в страницата на Младежкия център е публикуван вторият видео урок, който дава възможност на почитателите на фолклора да усвоят Чукано хоро. Инициативата ще продължи до края на бедственото положение, всеки понеделник ще бъде публикувано ново хоро.

За щастие се радваме на голям интерес към рубриката, сподели Албена. Това показвали харесванията на видео клиповете и споделянията. Оказва се, че инициативата прехвърля границите на Добрич, но и на България – един от видео уроците е споделен от български фолклорен танцов клуб от Испания.

Младежкият работник разказа, че водени от предпочитанията на децата и младите хора в ОМЦ работят, общувайки виртуално, а не реално в различни категории. Една от тях е Развлекателни дейности, към която спада и #ЗаедноСБениИЮри "Танцувай хорце вкъщи от сърце". С нея целим да създадем забавление в домашна атмосфера, допълни Албена.

c