Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В Добрич представят Капитан Петко войвода - защитникът на Родопите

По повод 3 март - Националния празник на България, във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе“ е подредена гостуваща изложба, създадена през 2019 г. от Регионалната библиотека „Христо Смирненски” гр. Хасково.

Изложбеното мото е „Живот в името на хората, справедливостта и свободата“, а гостуващата изложба включва 15 постера, в които се проследяват основни моменти от живота и дейността на Воеводата. Посетителите ще могат да видят фотографии, документи, публикации в пресата, книги, посветени на великия българин, негови паметници в България и извън пределите на страната. Съставянето на текста върху паната се базира на информация, почерпена от изготвената от краеведа Борис Колев хронограма за живота и дейността на Капитан Петко Войвода. В изложбата е включена и родословна скица, изготвена от хасковския краевед.

Тематично са представени материали и документи за живота и дейността на Капитан Петко от фонда на библиотеката, ксерокопия на архивни документи от ДА-Хасково и снимки от личния архив на Златка Михайлова.

По повод 175 г. от рождението на Капитан Петко Войвода, паралелно с фото-документалните изложбени пана, в РБ „Христо Смирненски” беше представена и библиографията „Живот в името на хората, справедливостта и свободата” - библиографски указател, включващ близо 800 документа, книги, статии от периодични издания и сборници, архивни документи, грамофонни плочи, разкриващи многоаспектно живота и делото на Петко Киряков. "Всички материали са прегледани de visu и са част от фонда на библиотеката. Справочникът е издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата по проект за регионална дейност", информират от библиотечното ръководство в гр. Хасково.

В Добрич, гражданите и гостите на града ще имат възможност до 31 март да се запознаят с живота и делото на защитника на Родопите Капитан Петко Войвода, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България.

Фото-документалната изложба е посветена на 175 г. от рождението на Капитан Петко Войвода и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Хасково и със съдействието на Държавен архив Хасково, Държавен архив Бургас, Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” и НЧ "Тракия - 2008" - Хасково.

c