Водещи новини - дясно Общество

Изложбата “Осинови любовта”, посветена на бездомните животни, ще гостува в Добрич

Изложба под мотото „Осинови любовта” ще бъде открита в Добрич на 2 март (понеделник). Тя се организира от международна неправителствена организация за защита на животните „Четири лапи”, с подкрепата на Общината и Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

Изложбата е част от национална кампания в помощ на бездомните животни „Осинови.ме”. Паната със снимките, които в един кадър разказват историята на бездомните или осиновени животни, направени от хора от цялата страна, могат да бъдат видяни на пл. „Възраждане”, пред Народно читалище „Йордан Йовков” и ще бъдат там до 30 април.

Това е третият град, който показва фотосите от „Осинови любовта”. Изложбата бе открита и тръгна на своето пътешествие из България на Световния ден за защита на животните – 4 октомври, от София. Беше във Велико Търново, а сега е в Добрич.

Фотографиите сами по себе си говорят много по темата за бездомните животни. Но освен това, можете да се запознаете с конкретната история зад всеки кадър, разказана от авторите на снимката. Като тази на Екатерина Александрова: Очите на бездомните животни говорят много повече, отколкото човешката уста може да изговори. Крещят за помощ, молят за любов, но хората често просто ги подминават. За голяма част от нашето общество, бездомничетата са просто проблем, който трябва да се реши, ако трябва”.

“Зооцентърът в Добрич се превръща в средище за добри дела и застава твърдо зад подобни инициативи! Искрено се надявам тази изложба да подтикне всеки желаещ да се грижи за нов домашен любимец, да осинови куче от нашия общински приют. Любовта е важна, а не родословието!”, сподели Християн Христов, директор на зооцентъра в Добрич.

От „Четири лапи” припомнят, че по официални данни на Българска агенция по безопасност на храните в България има около 25 000 бездомни кучета. Броят на котките, макар и неизследван, се счита, че е доста по-голям. Столицата е един от положителните примери за намаляване на уличните кучета, които са намалели от 11 400 през 2007 г. до 3589 при съвместното преброяване на „Четири лапи“ и Столична община през 2018 г. От „Четири лапи“ отчитат, че това се дължи на няколко фактора: по-отговорно отношение на собствениците на домашни кучета вследствие на дългогодишни информационни кампании и постоянна кастрационна програма.

“През последните 12 години след приемането на Закона за защита на животните сме кастрирали, ваксинирали, лекували или намерили дом за над 40 000 бездомни кучета и котки в България. И докато в София и някои други градове проблемът намира своето решение с активното участие на местната власт и гражданското общество, то на повечето места в страната броят на изоставените на улицата животни не намалява. С настоящите инициативи се надяваме да вдъхновим повече хора да осиновяват бездомни животни и по този начин не само да дадат своя принос за решаването на един толкова наболял проблем, но също така да спасят животно и в замяна да получат верен приятел и много любов”, споделя Явор Гечев от „Четири лапи”.

Изложбата е постоянна част от кампанията и ще продължи да гостува и в други градове от страната.

„Четири лапи“ е международна неправителствена организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 15 страни, сред които и България. “Четири лапи” работи и в посока популяризиране на хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки край гр.Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, спасяването на лъвовете от Разградския зоопарк, усилията си дейностите на Зоополицията да бъдат по-ефективни и особено с работата си в помощ на бездомните животни – за последните 10 години организацията е помогнала на над 40 хиляди кучета и котки от цялата страна чрез лечение, намиране на дом и кастрация. Част от дейностите на организация в помощ на бездомните животни е и най-новата информационна кампания на “Четири лапи” – “Осинови.ме”.

Снимка: Денис Бучел

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *