Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Община Тервел иска управлението на крепостта "Палматис"

Община Тервел ще поиска да й бъде предоставено управлението на крепостта "Палматис" и ще включи археологическата забележителност в маршрут за популяризиране на региона. Развитието на туризма е сред приоритетите в новата програма за управление на общината до 2023 г., която Общинският съвет ще обсъди на предстоящото си заседание.
Община Тервел съфинансира заедно с Министерството на културата археологическите разкопки в някогашната римска крепост, разположена на важен път, която през 6-и век получава статут на епископски център. Раннохристиянска базилика с внушителни размери, изградена по времето на император Юстиниан Велики, е сред най-важните открития на територията на крепостта през последните години.
Общината ще продължи ежегодно да финансира разкопките и след като приключи проучването на базиликата, когато се очаква археолозите да пристъпят към разкриването и на други сгради, посочват от кметската управа.
Община Тервел ще подготви общ туристически продукт, в който заедно с крепостта "Палматис" ще бъдат популяризирани скалните манастири в каньона на Суха река, като се подобри достъпът до тях. Ще бъдат изградени и места за наблюдение на редки птици, животни и растения в живописното поречие, предвижда още програмата за управление.

Източник: БТА

c