Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Художничка от Добрич с две картини във Ватикана

Художничката от Добрич Нели Ненкова, която живее в Канада, публикува в личната си страница снимка на падре Федерико Ломбарди, който държи в ръцете си принт на "Свети Петър”, изработен от нея. Ломбарди е бившият директор на пресслужбата на Светия престол и говорител на Папа Бенедикт XVI и Папа Франциск, 

За Про Нюз Добрич Нели сподели, че това е втората й творба във Ватикана. Първата й картина - “Българи”, е нарисувана за папа Йоан Павел II по повод неговата визита в България през 2003 година. Картината “Българи”, изработена с древната  живописна техника -енкаустика, изобразява някои от най-почитаните български празници и обичаи като жътва, лазаруване, коледуване, розобер и други. Нели с радост споделя вълнението, когато е получила благодарственото писмо от папа Йоан Павел II, в което той благославя нейното изкуство, нея, семейството и приятелите й. 

Наскоро Нели Ненкова сподели за Про Нюз Добрич, че е изпратила една добра и наситена с много арт събития годинa.

През март 2019 година, картина на добричлийката “Цената на златото”, бeше изложена в 146-ата изложба на Асоциацията на художниците в Онтарио в галерия John B. Aird Gallery, в Торонто, Канада. В изложбата на най-старата арт асоциация в Канада, основана през 1872 г., бяха представени картини на 35 художници, селектирани от над 500 творци от Онтарио.

Месец по-късно Нели откри своята самостоятелна изложба “Jazz-Tears and Smiles” (Джаз-Сълзи и Усмивки) в галерия Studio 22 в Кингстън (Kingston, ON) и по-късно през октомври в Съдбъри, (Sudbury, ON). Tя представи 12 платна, посветени на великите джаз легенди Били Холидей, Рей Чарлз, Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Ета Джеймс, Чет Бейкър, Майлс Дейвис, Франк Синатра и Нина Симон. 

Нели сподели, “Много от творбите, които създавам, са плод на лични преживявания. Година преди да започна работа върху изложбата бях на концерт на двама брилянтни джаз изпълнители Gregory Porter и Lizz Wright. Концертът беше посветен на Ella Fitzgerald and Dizzy Gillespie. Тръгнах си развълнувана след концерта и в опит да запечатам преживяната музикална еуфория аз създадох цикъла “Джаз – Сълзи и Усмивки”.

През септeмври проектът на Нели Ненкова „SOLD.”, който включва 30 филмови плаката, получи и награда за дизайн в категория илюстрация от Aсоциацията на графичните дизайнери в Съдбъри (Sudbury Design Society Award). 

През 2016 годнина беше обявен конкурс от Министерството на туризма в България за ново лого на страната ни. Моите канадски преподаватели ме насърчиха да участвам с две разработки на моето логото за България. След гласуване на професионално жури, едно от моите предложения беше финалиста за ново лого на България. Вълнувах се от хиляди километри, а моите канадски преподаватели се надяваха да спечеля конкурса, защото една евентуална победа би вдигнала рейтинга на учебното заведение, в което учих графичен дизайн. 

За съжаление, големите ми надежди и очаквания се помръчиха от негативните коментари на сънародниците ми. Текстът, който съпровождаше моята идея, не беше публикуван напълно в сайта на Министерството на туризма, а аз нямах право да споделям с никого, че съм автора на едно от тези седем финални логота. След седмица бурни дебати разбрах, че конкурсът бе закрит без победител.

Месец по-късно едно от предложенията ми за ново лого на България, което българското жури не одобри, спечели награда за лого дизай от Асоциацията на регистрираните графични дизайнери в Канада (RGD). Чувствата ми бяха смесени. Щастлива, че трудът и талантът ми бяха оценен. Но бях тъжна, че това не се случи в родината ми. Независимо от всички огорчения, аз продължавам своята мисия да творя и популяризирам изкуството и България, сподели още Нели.

Целта на тaзи книга е по-скоро да популяризира нашата местната култура и традиции. За съжаление, не сме добри в рекламата, нито на местно, ното на национално ниво, и това не ни помага да бъдем видяни от света, а има какво да покажем. Когато ме питат хората откъде съм, винаги трябва да пояснявам, че България е съседна държава на Гърция и това много ме натъжава. 
Преди няколко години, когато учих графичен дизайн за един от курсовете “Брандиране” трябваше да изработя нов дизайн на лого. Решиш, че е перфектна възможност да създам нов дизайн на туристическото лого на България. Работих няколко месеца върху този прокет. Направих 52 страници наръчник как трябва да се използват логото и различните му приложения. 

Сега Нели иска да осъществи своя мечта - да илюстрира и оформи книга за Добрич, която, както тя се изрази, “да бъде визитната картичка на Добрич”.

“Искам книгата да бъде много истинска, без излишна помпозност, и да разказва за хората и местата на Добрич. Предполагам, че ще ми отнеме много време да събера нужната информация, но ми се иска авторите на тази книгата да бъдат гражданите на Добрич. Планирам книгата да бъде съвкупност от различни теми - храна, изкуство, интересни истории за хора и събития живеещи и живeли в Добрич, разказа на местни писатели. В категорията „арт” бих искала да включа творби на художници от Добрич. В секцията „храна” искам да публикувам рецепти от нашите баби и майки, така също планирам да направя снимки на тях и техните гозби. Представям си една снимка на жена с изпечена питка в ръце, а отдолу заглавие: “Леля Веска и нейната питка Златна Добруджа”. Само като си го представя, се просълзявам. Ето такава искам да е книгата, човечна и истинска, допълва художничката. 

c