Водещи новини Крушари Култура

Крепостта Залдапа край Крушари е Археологическото откритие за 2019 г.

Международният българо-канадо-френския екип за проучванията в Залдапа – най-големия римо-византийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България, получи наградата „Археологическото откритие за 2019 г.“

Това съобщи ръководителят на екипа проф. д.и.н Георги Атанасов.

Награждаването бе снощи в зала „Витоша” на столичния хотел „Маринела”, където за 9-и път се състоя церемония за връчване на годишните награди „Чудесата на България” за постижения в археологията, историята, опазване на културно-историческото наследство, достижения в музейното дело. Тя се организира от вестник „Стандарт”.

В 12 категории бяха номинирани над 30 специалисти и учени. В Категорията „Археологическо откритие за 2019 г.“ наградата получи международният българо-канадо-френския екип за проучванията в Залдапа – най-големия римо-византийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България. Наградата бе връчена на проф. д.и.н Георги Атанасов от РИМ-Силистра, научен ръководител на екипа, но тя е заслужена оценка за работата за целия екип включващ още съръководителя проф. д-р Никола Бодри от университета „Римуски” в Квебек – Канада, доц. д-р Албена Миланова от Софийския Университет, доц. д-р Доминик Моро от университета на гр. Лил – Франция, д-р Йото Валериев от РИМ Бургас, Б. МБарек, от Страсбург и Ал. Иванов от Софийския Университет др.

„Образно казано, нашите екипи планомерно „разопаковат Чудото Залдапа” – епископската базилика 62х22 м с епископската резиденция и крипта за свети мощи, базилика № 1 с мозаечно пано и крипта, базилика № 4 с нейните стенописи и най-голямата крипта /около 30 кв. м./ в българските земи, базилика № 2 на международния екип 55х21 м с крипта и неповторими мозаечни пана по стените и най-сетне – кръглата църква с мозаечни пана на целия пода и неподражаема мраморна украса! Изобщо – след 6 археологически сезона може с увереност да кажем: епископия Залдапа е акцент на раннохристиянската култура и цивилизация на Балканите през ІV-VІ в. Затова и наградата прилича в по-голяма степен на нейното изключително наследство! Благодарни сме, че ни допусна до съкровените си тайни! Продължаваме!“, сподели проф. д.и.н Георги Атанасов.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.