Култура

С разказ за приятелството и екзотиката на Изтока гостува журналистка в Добрич

На 27 ноември, журналистката Наталия Бояджиева ще представи второ преработено и обновено издание на своята книга “Светлина от Изтока” в Регионална библиотека „Дора Габе”.

„Светлина от Изтока“ е дебютната книга на Наталия Бояджиева. Тя живее три години в Пънлай, провинция Шандун. Сборникът с разкази за Китай ще бъде представен пред любознателните ни читатели, а като част от своеобразното пътешествие до удивителния и самобитен свят на китайските традиции и съвременност, публиката ще има възможност да види и снимки от местата, за които авторката разказва.

Ето какво споделя Наталия Бояджиева за творческите си търсения: „Предизвикателството за мен беше да преведа една чужда култура като китайската на езика и метафората на собствения си начин на живот. Криещите се под повърхността неща са универсални и правят от всички нас човешко семейство. Но как да ги извадя от техните скривалища…”.

„Виждаме живота от два различни ъгъла – българския и китайския. Съпреживяваме радостта да намерим път към другия и особеното чувство, че в сърцето ни се е отворило трето око – окото на приятелството. Книга за далечната екзотична страна и за приятелството – по детски чисто“ – пише в рецензия за книгата писателят Захари Карабашлиев. Изключителна ценност на книгата е, че тялото съдържа 64 цветни и много черно-бели снимки на места, които Наталия Бояджиева е посетила.

Наталия Бояджиева – в Китай / снимка: oneofusshares.com

Наталия Бояджиева е родена на 15 април 1960 година във Варна. Работила е като преподавател по български език и литература в родния си град. От 1990 година до днес е и журналист на свободна практика и член на СБЖ – ДЖСП „Д-р Иван Богоров“. Членува също и в АБУЖЕТ, както и в световната Федерация на журналистите и писателите пътешественици FIJET. От 2010 г. до момента е кореспондент на интернет радио „Татковина“ от Азия, автор и водещ на рубриката „На пътешествие с Натали“. Превежда от руски, английски, полски и италиански.

Автор е на книгата с разкази за Китай „Светлина от Изтока“, излязла от печат през 2016 г. от издателство „Българи“. Втората ѝ книга с разкази „Лицата на Филипините“ е издадена от издателство „Ерове“ през 2018 г. Второ обновено и преработено издание на „Светлина от Изтока“  излезе от печат през октомври 2019 г., издателство „Екрие“.

Срещата с публиката в Добрич ще се състоина 27 ноември от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *