Култура

Добричка поетеса с премиера на книгата си “Изгубената улица”

На 8 ноември /петък/, от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе” ще се състои премиера на новата книга на Марина Константинова „Изгубената улица”. Издадена през 2019 г., „Изгубената улица” е почти виртуален съвременен роман, посветен на приятелството.

Марина Константинова е поетеса и писателка от град Добрич. Член е на сдружението на писателите в родния си град. Завършва педагогика и психология във Великотърновския университет. Работи като учител, коректор, журналист и редактор в печатни и електронни медии, а по-късно и като психолог.

“Нежна гръмотевица” е първата ѝ поетична книга – 1992, следват “Отвесно време”- 1995, “С отвързани очи” 1998, ИК “Сребърен лъв”. Дарик Радио я обявява за книга на годината.

През 2002 г. излиза “Отблясъци” – поетични фрагменти,  през 2005 “Седемте мъже на Мария” от поредицата “Съвременна проза” на ИК “Захари Стоянов”.  През 2006 г. се появяват “Диви ябълки” – поезия и акварел, заедно с художничката Гинка Димова,  и “Вървейки по брега” – поезия. През 2008 следва “Писмо в бутилка” – кратки разкази и акварел,  ИК “Пастел” и “Невидимият бряг” – съвременен роман. През 2010 г. излиза поетичният сборник “Навръх  тишината”, ИК “Захари Стоянов”.

Идеите на авторката за симбиоза  между изкуствата води до участието ѝ в артистичния проект “Меню за душата”, заедно с нейни колеги, с които посещава  Братислава и участва в представянето му с поетични текстове. Някои от тях са преведени на английски и словашки език.

През  2012 г. излиза романът ѝ “Златният венец”, ИК “Сиела”, който е посветен на археолога Георги Китов и е представен в пет големи български градове. През  2013 г. е публикуван романът „Белият бряг”, вдъхновен от личността на румънската кралица Мария, построила Двореца в Балчик. През 2014 г. авторката участва отново заедно с Вера Пенева и Гинка Димова в артистичен проект, чийто плод е изданието „Небесни ескизи” – илюстрирано с картини на художничките.

Авторката е многократно номинирана и награждавана. Нейни творби са участвали в сборни издания и антологии.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *