Балчик Култура

“Тракия” открива XII Международен фестивал “Виа Понтика” в Балчик

С фолклорен спектакъл, ансамбъл „Тракия” ще открие тазгодишното XII-о издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” в град Балчик. Официално, първата фестивална вечер ще започне днес от от 18.00 часа, на сцената на читалище „Паисий Хилендарски”.

Форумът ще бъде открит от председателя на Сдружение „Виа Понтика 2010” Красимир Ранков и от кмета на Община Балчик Николай Ангелов.

За тържественото откриване на “Виа Понтика” 2019, със своя програма ще се представят изпълнителите от фолклорен ансамбъл „Тракия” с главен художествен ръководител проф. д-р Даниела Дженева. Диригент на хора е Цонка Димитрова, а диригент на оркестъра – Николай Паскалев. Хореографията на спектакъла е дело на Катя Личева и главния балетмайстор Георги Карабахчиев.


Афишът на фестивалния 11 септември предвижда две събития – изложба живопис в Художествената галерия с начален час 17.00 и театралния спектакъл за малки и големи „Кръговрат” на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, който ще започне в 18.00 часа в читалище „Паисий Хилендарски”.

В изложбата ще бъдат представени творби на студенти от Национална художествена академия – София,
Национален университет по изкуствата – Букурещ, Университет за изкуствата в Белград, Факултет за приложни изкуства – Белград, и Нишки университет, Факултет за изкуства – Ниш.

Първият театрален спектакъл в програмата на „Виа Понтика” 2019 – „Кръговрат”, е с автор проф. Жени Пашова и режисьор гл. ас. д-р Михаела Тюлева. На сцената ще излязат Александър Йорданов, Даниел Добрев, Денис Симеонов, Елин Стоянова, Иван Трайков, Ивелин Николов, Марияна Петрова, Стайко Стайков, Венцеслав Димитров, Ива Кирова, Йоана Седларска, Йордан Тинков, Павел Громков, Русита Боева, Соня Тодорова, София Трейман, Ралица Петрова,Балена Ланджева,Василена Колева.

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” продължава до 18 септември.

Входът за всички фестивални събития е свободен.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *