Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Едва 6 000 лева са събрани за закупуване на роял в Балчик, кампанията продължава

Малко над 6 000 лева са събрани за закупуване на концертен роял в Балчик, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на отдел „Култура” в Общината Сава Тихолов. Той припомни, че кампанията за набиране на средства стартира през 2017 година от фондация „Академия Класика”, която е организатор на международния фестивал „Дни на класиката” в Белия град. Средства са набирани в рамките на последните две издания на фестивала – през 2017 и 2018 година, както и м. г. на международния хоров фестивал „Черноморски звуци”. Кампанията продължава и на 20 юли, когато ще бъде открито десетото издание на „Дни на класиката”. То ще се проведе до 27 юли на сцена „Мистрал” в Балчик.

Събраните до момента средства са крайно недостатъчни за закупуването на инструмент, който да отговаря на параметрите на концертната зала и най-вече на изискванията на музикантите, каза
Сава Тихолов. Той посочи, че за нивото на едно музикално събитие качественият инструмент е много важен. Въпреки липсата на концертен роял, в деветте издания на фестивала до момента са участвали едни от най-добрите български пианисти, а и известни артисти от чужбина. Сред тях са Людмил Ангелов, Георги Черкин,
Атанас Куртев, голямата световна звезда Габриела Монтеро и много други. „Но е много трудно, правят го на добра воля, на инструмента, с който разполага читалището и който се разнася всяка година. За това е много важно за града като цяло да разполага с такъв инструмент, за да могат да се провеждат нормални концерти”, каза Сава Тихолов.

Началникът на отдел „Култура” отново припомни, че преди 110 години Мелницата, където ще бъде поставен роялът, е построена за две години от местния бизнес - през далечните 1907-1909 години. За краткия срок е издигнато най-модерното индустриално здание и първото стоманобетонно в България. „А сега не можем да купим едно пиано, каквото всяко населено място в Европа притежава, а и по няколко такива инструмента в обществените сгради”, коментира Тихолов.

По думите му цената на един роял е изключително разтегливо понятие. Класните инструменти прехвърляли 200 000 евро. Началникът на отдел „Култура” смята, че за сума от порядъка на 50 000 лева може да се закупи  приличен инструмент. Той може да е дори и втора употреба, защото се продават в Европа, а и на други места, инструменти, които са 70-80-годишни, но изключително качествени, обясни Сава Тихолов.

Снимката е илюстративна

c