Култура

70 години от “Големият брат те наблюдава” или “1984” на Джордж Оруел

Преди 70 години на днешната дата 8 юни 1949 в Лондон излиза от печат книгата “1984”, на световноизвестния британски писател Джордж Оруел. Още от момента на появата си, та до наши дни, книгата неизменно вълнува и държи в будно състояние читателите.

 • “1984” не трябва да се разглежда като изобличение на социализма. Тя изобразява перверзията, до която води централизираната икономика, перверзия, реализирана успешно при комунизма и фашизма.

Джордж Оруел

 • „1984” е книга-маяк, апология на свободата на словото в отпор на всички отклонения от нея, включително тези в демократичните общества.

Стефан Нико

 • Оруел е големият морален авторитет на своето време.

Джефри Уиткрофт, „Spectator

Главния герой на романа Уинстън Смит работи в Министерството на истината в Лондон, град от държавата Океания. Неговото служебно задължение е да пренаписва новини от стари вестници, за да бъдат приведени в съответствие с представяните от установената власт исторически факти, защото:

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото”. ГОЛЕМИЯТ БРАТ ТЕ НАБЛЮДАВА (Big Brother Is Watching You)

– гласи надписът под безброй портрети.

Чрез видеоекрани всички граждани са под постоянен надзор, а Полицията на мисълта следи за всяко отклонение от официалната идеология, чиито основни постулати са:

ВОЙНАТА Е МИР
СВОБОДАТА Е РОБСТВО
НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

1984 (Nineteen Eighty-Four) е написана като антиутопичен политически роман, противостоящ на ширещият се световен тоталитаризъм. Действието в романа е ситуирано в Aistrip One, част от супердържавата Океания, в която тече вечна война, има вездесъщ държавен контрол и масова обществена манипулация. Супердържавата е под диктатурата на политически режим, наречен Английски Социализъм, съкратен до „Ingsoc“ (Инг’соц) в Новговор – език, създаден от правителството. Супердържавата е под контрола на привилегирования елит на Вътрешната партия, която преследва индивидуализма и независимото мислене като „мисловна престъпност“, която бива безмилостно наказвана от Полицията на мисълта.

Мнозина определят творбата като дисутопична научна фантастика. Много от темите и концепциите от книгата са останали като нарицателни в съвременната култура, например идеята за НОВГОВОР, СТАЯ 101 и ГОЛЕМИЯТ БРАТ. Популярност добива определението „Orwellian“ (Оруелизъм), описващо официалната измама, тайното наблюдение и манипулацията.

През 2005 г. романът е избран от списание TIMES за един от 100-те най-добри романи на английски език от 1923 г. до 2005 г. В списъка на Modern Library 100-те най-добри романи той достига 13-о място по редакторска преценка и 6-о по мнение на читателите.

Джордж Оруел пише своя роман, провокиран от разделянето на света на „Зони на влияние“, определени на Техеранската конференция. Успява да завърши текста на романа след три години на шотландския остров Жура, тежко болен от туберкулоза. На 4 декември 1948 г. той изпраща финалния ръкопис и на 8 юни 1949 г. романът е публикуван. До 1989 г. книгата е преведена на шестдесет и пет езика, повече от всеки друг роман на английски език по това време. Измисленият от Оруел език, Новговор, осмива лицемерието и укриваното от страна на държавата:

 • Министерството на любовта ръководи изтезанията и промиването на мозъци
 • Министерството на изобилието наблюдава недостига и купонната система
 • Министерството на мира ръководи войната и жестокостта
 • Министерството на истината ръководи пропагандата и историческия ревизионизъм

„Последният човек в Европа“ ( The last man in Europe) е едно от ранните работни заглавия на романа, но в писмо от 22 октомври 1948 г. до издателя си Фредерик Уорбърг, осем месеца преди публикуването, Оруел пише за колебанието си между него и „Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта“. Издателят препоръчва по-комерсиално заглавие. В романа 1985 г. (1978 г.), Антъни Бърджис предполага, че Оруел, разочарован от началото на Студената война (1945 – 1991 г.), възнамерявал да кръсти книгата „1948“. Увода на „Penguin Books Modern Classics“ съобщава, че Оруел първоначално залага действието на романа през 1980 г., но по-късно измества датата на 1982 г. , а след това на 1984.

Всичко в супердържавата Океания се наблюдава от ГОЛЕМИЯ БРАТ – лидерът на партията, към когото има безпрекословен култ. Всъщност това е измислена личност, която реално не съществува. Партията не се интересува от нищо друго, освен от абсолютната власт. Главният герой на романа Уинстън Смит е член на Външната партия. В историята на романа, той работи за Министерството на истината и отговаря за пропагандата. Неговата работа е да пренаписва минали статии от вестниците, които да отговарят на поддържаната партийна линия. Голяма част от дейността в това министерство обхваща унищожаването на документи, които не са редактирани. Поради тази причина, не съществува никаква опозиция на официално изказаното от Партията разбиране. Смит е усърден и умел работник, но тайно мрази Партията и мечтае за бунт срещу Големия брат. Прототип на главния женски персонаж, Джулия – втората съпруга на Оруел.

Сюжетът на книгата е ситуиран в Океания, една от трите супердържави в света след Глобалната война. Големи плакати на Големия брат са из цялата страна. Абсолютно невъзможно е изключването на множеството екрани, които непрекъснато бълват информация за „просперитета“ и военните действия, които води Океания. В сюжета на книгата са обособени три обществени прослойки:

 1. Висшата класа на Вътрешната партия, която е 2% от населението
 2. Средната класа на Външната партия, която е 13% от населението
 3. Ниската класа – пролетариат – която е 85 % от населението и представлява работническата класа

В самото начало на романа започва и историята на главния герой – с датата 4 април 1984 г. Този факт също е подложен на съмнение, заради спецификата на професията му, която е свързана точно с това, да променя всякакви дати, факти и новини. В книгата на основния лидер на Съпротивата Емануил Голдщайн се разкрива, че след Втората световна война, Обединеното кралство попада в гражданска война и е погълнато от една от супердържавите – Океания. Едновременно с това СССР завладява континентална Европа и обособява втората супердържава – Евразия. Източноазия е третата супер държава, която обхваща регионите на Източна и Югоизточна Азия. Трите супердържави водят непрекъсната война помежду си. Информацията с коя от тях се бие Океания непрекъснато се променя, фактите се заличават и заменят с други.

Властта е строго разпределена. Съществуват следните ръководни министерства:

 • Министерство на мира – занимава се с войната и военните действия
 • Министерство на истината – занимава се с новини, забавление, образование и изкуство – изцяло пропагандни
 • Министерство на изобилието – занимава се с икономически афери (купонна система и гладуване)
 • Министерство на любовта – занимава се със закона и реда, както и с мъчения и промиване на мозъци

Книгата се разпространява с цена 16 лв. и може да бъде открита във всяка една от разпространителските книжни вериги. За четящите онлайн – съдържанието на “1984” може да откриете и тук → “1984”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *