Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Италиански творци, вдъхновени от розата, откриват изложба в Каварна

Изложба живопис под надслов “Роза“, с автори от Италия, ще бъде открита днес от 17 часа в Художествена галерия „Христо Градечлиев“ в Каварна, съобщиха от Общината.

Италиански поети са вдъхновени от красотата на розата и пишат стихове за нея, а художници рисуват картини под емоцията от стиха.

Асоциация ,,Апай“ е създадена през 2006 г. в Рим, с идеята да се прокара път на младите художници.

От 2010 г. всяка година се организира награда ,,Роза“. Обявява се конкурс за поезия, като въз основа на стиховете се поставя задача на определени художници да нарисуват своята емоция.

Изложбата от картини се показва в прочутата градина на розите в Рим, под патронажа на голямата Община Рим. Едновременно с това тече и Интернационален конкурс за нови и различни сортове рози.

"Апай“ е създател и организатор на биеналета в град Витербо от 2010 г. Участва в много престижни международни изложби в Париж, Оксфорт, Монте Карло, Будапеща, както и в Италия - Венеция, Падова и Генуа.

От италианската Асоциация "Апай", съвместно с Министерството на културата на България, за периода юни - октомври 2019 година, в редица български градове ще проведат арт форуми в рамките на XXII Фестивал на театралното изкуство и честващи патрона на организацията. От 4 до 8 юни културни събития ще се проведат в градовете Пловдив и Каварна. Също така, форумът ще гостува на Културните институти в градовете София и Етрополе.

Снимки: Асоциация "Апай"

c