Водещи новини Култура

Студент от Добрич и групата му представиха в Лондон български традиции и фолклор

Талантливият млад добричлия Траян Христов представи в Лондон, заедно със своите колеги, български традиции и фолклор.
Танцовата им група „Етър“ към българското общество в Университета на Съри в град Гилдфорд, участва в международния фестивал в столицата на Великобритания.
Това е първото излизане на „Етър“ извън рамките на университетската среда. Изявата е подпомогната от университета.
„През последните два месеца работихме, за да поставим кратък танцов спектакъл. По повод Гергьовден имахме честта да участваме в международния фолклорен фестивал “Гергьовденско хоро”, в който се включиха 18 групи от 8 страни. Над 2000 гости, сред които и официални лица от България и Великобритания, се събраха в Лондон, за да отпразнуваме заедно този светъл празник. Танцът ни е надежда за развитието на българското изкуство към съвременната сцена“, споделят от „Етър“.

След участието си те споделиха: „Днес се случи нещо изключително магическо! Аплодисменти за всеки, участвал в това нечовешко изпълнение. От нашия вдъхновяващ и отдаден хореограф до всички всеотдайни, енергични и прекрасни танцьори/певци. Вие сте доказателството, че българският дух може да съществува извън предела на нашата страна!“

Талантлив студент от Добрич представя в Англия магията на българския фолклор

Първият Източноевропейски фестивал се проведе заедно с Осмото Гергьовско хоро в Лондон и бе организиран от Благотворителна организация “Български фолклор, традиции и култура” с любезното съдействие на Община Енфилд и Форум за източна Европа. Фестивалът на източноевропейските култури бе първата по рода си проява, обединяваща толкова много общности от държавите в Източна Европа. Амбицията на организаторите е да представят богатството и многообразието на културите от тази част на Стария континент, коментира експертът в лондонското кметство Брент Нишан Джингозян.
Безпрецедентното събитие се организира от Форум за Източна Европа /The East European Forum/ – платформа на 45 организации, които работят с източно-европейските общности във Великобритания. В нея България е представена от Българския център за социална интеграция и култура – благотворителна организация, базирана в Северен Лондон. Идеята за създаването на тази платформа е на нашенеца от Варна Джингозян и колежката му Адина Маглан. Преди около 2 години те си дават сметка, че организациите, работещи с гражданите на Източна Европа в Лондон, трябва да се обединят в една обща структура, за да си сътрудничат и така идва решението.
Сцена на първата по рода си проява бе в лондонското кметство Енфийлд, като имаше много гости, сред тях и хора от екипа на кмета Садик Кан.


Траян Христов

22-годишният Траян Христов учи „Международен мениджмънт в гостроприемство и туризъм” в Университета на Съри в град Гилдфорд, Великобритания. В продължение на 12 години е танцувал в Представителна танцова студия „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов . Обиколил е сцените на 30 европейски държави.
Днес той предава вдъхновението си на млади сънародници в Англия. В края на миналата година той постави на сцена своите спектакли, вдъхновен от ансамбъл „Българе” и „Огънят на Анадола”.
На сцената в университета бе представено най-новото му музикално-танцово шоу в рамките на международен фестивал, с което разкрива богатството на българската култура. Траян подбира музиката, поставя танците, пише сценария, танцува.

Според Траян, българският автентичен фолклор е невероятен и той се старае да го запази и пресъздаде. „Но, трябва да се има предвид как поколението ни приема музиката по малко по-различен начин и добре е хубаво да се отблежи. В това е и развитието на изкуството. Истината е, че избирам музиката по това как ме кара да се чувствам, когато я слушам за първи път“, сподели тогава Траян пред Про Нюз Добрич.

Follow Me:

Related Posts

  1. Първият Източноевропейски фестивал се проведе заедно с Осмото Гергьовско хоро в Лондон и бе организиран от Благотворителна организация “Български фолклор, традиции и култура” с любезното съдействие на Община Енфилд и Форум за източна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *