Водещи новини

Разследват замърсяването на водата в Пастир като престъпление по непредпазливост

Под надзора на Районната прокуратура в Генерал Тошево са преприети действия по разследването по образувано досъдебно производство, след като вчера, 25 април 2019 г., е било установено, че водата на квартал „Пастир” в Генерал Тошево има специфичен мирис и пяна.  Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Няма пострадали хора и животни.

Водата в квартал на Ген. Тошево е замърсена с пестицид, забраниха ползването й

Водоснабдяването е спряно със заповед на директора на РЗИ в Добрич, а местопроизшествието е било посетено и от окръжния прокурор на Добрич. Досъдебно призводство се води за евентуално престъпление по непредпазливост, което ангажира вината на всеки, който тури или примеси опасен за живота или здравето предмет във водопровод, отъдето се черпи вода за пиене.

Установено е, че при доливане на вода в цистерна, съдържаща пестициди, поради ниско налягане на водата се е получило засмукване на течността във водопреносната мрежа.

Полицията конфискува водоноски и туби с препарати в Ген. Тошево заради замърсената вода

Незабавните действия  по разследването са установили източника на замърсяването на водата с пестициди. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети веществени доказателства. Действията на няколко институции – ОД на МВР, РЗИ, община Генерал Тошево, ВиК – Добрич се съгласуват с Окръжната прокуратура в Добрич. Населението е уведомено за проблема със замърсената вода от полицията и администрацията на общината.

Взетите проби от водата ще бъдат изпратени днес в лаборатория за изследване. До излизане на резултатите от  тях водоснабдяването ще остане спряно и ще се извършва с водоноски.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *