Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Водата в квартал на Ген. Тошево е замърсена с пестицид, забраниха ползването й

Поне до утре вечер квартал на Генерал Тошево - Пастир, ще е без вода. Мярката се налага, тъй като днес е установено, че е замърсена с пестицид. Според информацията към момента, арендатор е направил това по невнимание. Това обясни за Про Нюз Добрич главният инженер на "ВиК Добрич" Павел Павлов.

Според официалното обявление от Община Генерал Тошево "поради извършване профилактика на водопреносната мрежа в кв. Пастир в следващото денонощие кварталът ще бъде без вода. Не се препоръчва на гражданите да ползват водата за битови и стопански нужди в следващите 48 часа. В тази връзка в часовете от 00.00 часа до 6 часа, на 26 и 27 април в града ще бъде спряно водоподаването".

Мярката за спиране на водоподаването е съгласувана с Регионалната здравна инспекция. Информирана е полицията, обясни инж. Павлов.

Инцидентът е станал днес, около 15 часа. Установен е след отстраняване на ВиК авария, когато водата имала силен мирис и се пенела. Оказало се, че замърсяването е от маркуча, с който земеделски производител е бъркал разтвор с пестицид. След отстраняването на аварията и пускането на водата, се е получило обратно налягане, при което количество от химикала е навлязло във водопроводната система.

Веднага е било източено цялото количество вода. Уведомени са полицията и Регионалната здравна инспекция.

Тъй като водата е негодна за пиене и битови нужди е направено и официално обявление тя да не се използва.

Подадена е вода от Генерал Тошево и са взети необходимите мерки, за да се прочисти цялата водопроводна система в квартала.

В 9,30 часа утре специалисти от РЗИ ще вземат проби, които ще се изпратят за изследване във Варна. Очаква се най-рано резултат за това дали системата е изчистена от пестицида и водата - годна за консумация, да има утре вечер. Едва след това ще се разреши нейната употреба.

Установено е къде живее земеделският стопанин, който по невнимание е замърсил водата. Намерен е маркучът, но самият собственик го няма в дома му, обясни инж. Павлов.

Замърсяването касае единствено и само квартала. При това само част от него, каза още инж. Павлов. Взетите мерки са с цел да се предотвратят евентуални проблеми.

c