Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Изложбата „Европейските измерения на Освобождението на България” гостува в "Двореца"

Национален музей „Васил Левски” - Карлово гостува в Културен център "Двореца" - Балчик с фото-документалната изложба „Европейските измерения на Освобождението на България”. Официалното откриване на експозицията ще бъде на 16 април от 11 ч. в "Каменна зала, съобщиха от културната институция.

С експонирането на „Европейските измерения на Освобождението на България”, в ДКИ КЦ “Двореца” се отбелязва 140-годишнината от подписването на Търновската конституция.

Създаването на фото-документалната изложба е дело на Държавна агенция “Архиви”. В нея са представени едни от ключовите събития за България - Априлското въстание, дебаркирането на руските войски, битките за Плевен, Цариградската конференция, освещаването на Самарското знаме, Санстефанския мирен договор, Берлинския конгрес и Учредителното народно събрание.

Инициатор за създаването на „Европейските измерения на Освобождението на България” е проф. Андрей Пантев. По-късно, експозицията е дарена е от председателя на Народното събрание Цецка Цачева на Национален музей „Васил Левски” - Карлово и на Фондация "Васил Левски".

В 14 табла, са включени малко известни гравюри и документи, представящи основни моменти от Освободителната война. Рисунките на акредитираните към армиите чуждестранни художници и кореспонденти отразяват подвига на воините, сражавали се във военните действия. Редица от авторите, като Фредерик Уилърс, Хосе Пелисер и др. - публикуват свои гравюри в известните по онова време европейски издания - Allgemeine Illustrierte Zeitung, L’Illustration, The Illustrated London News и La Ilustration Española y Americana.

Експозиционният разказ започва с венеца на българската национално-освободителна борба – Априлското въстание и небивалият международен отзвук, чийто резонанс води до започването на войната. Проследени са: обявяването на войната (24 април 1877 г.), преминаването на река Дунав от руските войски, обсадата и капитулацията на Плевен (10 декември 1877 г.), Шипченската епопея и действията на българското опълчение (7 – 11 август 1877 г.), освобождаването на София и други български градове. Показано е подписването на прелиминарния Санстефански мирен договор (3 март 1878 г.), окончателният край на войната, завършила с Берлинския конгрес (1 юни – 1 юли 1878 г.) и Учредителното събрание в Търново, което институционализира възстановяването на българската държавност.

Включените в изложбата документи са от фондовете на руски, финландски, немски, австрийски, италиански и испански архиви, чиито копия се намират в колекцията "Чуждестранни микрофилми" на Централен държавен архив.

Изложбата ще може да бъде разгледана до края на месец май - в "Каменна зала" на ДКИ КЦ “Двореца”.

c