Култура

Стартира Походът на книгите в Добрич

В дните 2 април – Международния ден на детската книга и 23 април – Световния ден на книгата и авторското право, Регионална библиотека „Дора Габе” се включва в Похода на книгите. Инициативата е на Асоциация Българска книга и Българска библиотечно-информационна асоциация, като организира поредица от събития, подкрепящи книгата и четенето.  На 2 април в интерактивната зала на библиотеката се проведе Празнично литературно утро под наслов „В света на детската книга” с деца от ДГ№8 „Бодра смяна”, родители, преподаватели и граждани на Добрич.

Походът на книгите бе открит от директора на библиотеката Невяна Христова, която поздрави децата с празника и им пожела много нови истории и необятни светове от страниците на любимите детски книжки.

Детският празник започна с интересни факти от живота на приказника Ханс Кристиан Андерсен, разказани от библиотечен специалист. Литературното утро продължи с един различен поглед към творчеството на любимия на не едно поколение автор на приказки. Малката русалка, Палечка, малката кибритопродавачка, Ида и нейните прекрасни цветя, балерината и храбрия оловен войник излязоха от кориците на книгата, която четяха майка и нейното малко момиченце и изведнъж оживяха пред погледите на развълнуваните зрители. Със своя завладяващ танц малките артисти направиха цветен и запомнящ се празника на детската книга.

Директорът на ДГ№8 „Бодра смяна” Кристина Фотева сподели, че с удоволствие са прегърнали идеята на Регионална библиотека „Дора Габе” заедно да работят за насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст и благодари на домакините.

Малките и големи гости на библиотеката разгледаха витрина с произведенията на Ханс Кристиан Андерсен на различни езици от фонда на сектор Работа с деца.

Кулминацията на Похода на книгите ще бъде традиционния за библиотеката Маратон на четенето, в който ще се включат деца от детски градини, ученици от училищата в Добрич, читатели на библиотеката, граждани. Маратонът ще се проведе на 23 април 2019 г. с начало 10.30 часа.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *