Каварна Култура

Млади танцьори от Каварна с покана за „Голямото хоро“ в столицата на Европа

16 млади танцьори от Каварна имат шанса да се включат в инициативата „Голямото хоро“, която за шеста година ще се осъществи в Брюксел.

Нейното начало бе поставено от българския еврокомисар Кристалина Георгиева, а след това продължена от евродепутата Ева Майдел.

На 20 април тази година тя за трети път ще поведе българско хоро на централния площад в столицата на Европа. По този начин Ева Майдел спази своето обещание, дадено пред 1.3 милиона зрители на реалити предаванетона БНТ „Обещанието“: „Обещавам 1000 човека на Големия площад в Брюксел да пеят български песни, да танцуват хора и да разказват за талантите на нашата страна.“

От общо 150, десет са ансамблите, които ще се включат тази година. Един от тях е „Бизоне“ от Каварна.

На заседание на Постоянната комисия по култура общинският съветник Йордан Стоянов предложи в бюджета на Общината за тази година да бъдат заложени средства за финансиране участието на талантливите танцьори от Каварна. С ръководителя на ансамбъла Стела Йорданова е съгласувано и преценено, че минималният състав, който ще позволи изпълнителите от „Бизоне” да представят красотата на фолклора на България, Добруджа и Каварна, е от 16 изпълнители. Предвижда се с тях да пътуват ръководителят им, двама шофьори и трима организатори на участието, сред които и представители на Общината, сподели Стоянов.

Неговото предложение е в бюджета на Общината да бъдат заложени 15 000 лева, с които да се обезпечи пътуването на групата с микробус и 4 нощувки, от които две в Брюксел.

Ева Майдел е поела ангажимент за логистиката на изпълнителите от Каварна по време на престоя им в Брюксел и официална вечеря.

На заседанието си на 31 януари общинските съветници от Каварна предстои да вземат решение дали ще подкрепят участието на младите таланти от ансамбъл „Бизоне” да представят в сърцето на Европа пъстротата и таланта на Добруджа и Каварна, на българските традиции, култура и фолклор, с които трябва да се гордеем.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *