Култура

Най-големите изследователи на Кан Тервел се срещнаха с тервелчани

Тервелчани се срещнаха с едни от най-големите изследователи на Кан Тервел през последните 20 години – проф. Георги Атанасов и проф. Казимир Попконстантинов, чиято основна област на научните интереси са Средновековната  църковна архитектура, епиграфски паметници, средновековни дворцови комплекси и др., писателят Емил Димитров- автор на романа „Кан Тервел – кошмарът на Халифата“. Модератор на срещата бе дългогодишният преподавател по история Стойка Жекова.

Събитието бе открито с изпълнението на „Песен за Тервел“ по текст на поета от Добрич Драгни Драгнев и по музика на тервелчанина Кунчо Кръстев. Песента е написана през 80-те години на ХХ век, но реално заживя през тази година, когато специално за честванията бе разучена от Църковния хор с диригент маестро Живко Колев. През месец октомври по поръчка на Общината бе изработен и музикален съпровод на произведението, което дава възможност и за разучаването и от ученици в училище.

Поздрав към гости и аудитория и думи за целта на събитието отправи заместник-кметът Дияна Илиева. Тримата автори съвсем задълбочено и авторитетно отговориха на въпросите: Каквотрябва да пише за Кан Тервел в един учебник за деца от начален етап на образование ? Какво трябва да знае за Кан Тервел всяко дете в България?Като научни ръководители на археологически проучвания на две крепости в региона – проф.Попконстантинов на Палматис в нашата община, а проф.Атанасов – на Залдапа в Община Крушари разказаха, че в двете крепости се е водил активен живот преди прабългарите да населят земите, в които днес ние живеем и какво според тях се е случило в този исторически отрязък от време, който лежи между процъфтяващите крепости Палматис и Залдапа и установяването на прабългарите по нашите земи? Писателят Емил Димитров разказа колко време му е отнело проучването на исторически източници , преди да пристъпи към работата си по романа „Кан Тервел-кошмарът на Халифата“ и за самия процес на написването на произведението. Останалите въпроси, върху които разсъждаваха авторите бяха: Какво е тяхното виждане за произхода на името „Тервел“ и находките върху епиграфски паметници? Какво е виждането им за владетелския дворец в Плиска и резиденцията в Никулицел в днешна Румъния и как ги свързват с Кан Тервел? В интернет пространството се публикува огромна по обем информация за исторически личности и събития, като често се твърдят диаметрално противоположни тези .Как да различим истината от лъжата при издирването на историческа информация? Как събуждат у студентите стремеж да търсят, откриват и преоткриват исторически факти и тези за средновековната българска история? Защо избрахте владетелят Тервел за герой на Вашия успешен роман?

Зала Кан Тервел в общинския музей в Тервел бе домакин на едно от най-важните събития, които общинското ръководство организира в рамките на честванията, посветени на 1300 години от победата на Кан Тервел над арабските нашественици край Константинопол през 718 година.

Авторската среща „Кан Тервел в научната и художествената литература“ бе форум, на който жителите на града и общината да се срещнат с историците и писателите, които са свързали научните си и творчески търсения с живота и делото на българския владетел Тервел и мястото му в националната и европейската история.

Поради лични и служебни ангажименти част от поканените не можаха да се отзоват на поканата, отправена от Кмета на община Тервел до тях. Академик Валентин Старчев, автор на паметника на Кан Тервел, в личен разговор, а по-късно и в писмен вид, отправи своите благодарности и поздрави до организаторите.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *