Водещи новини Култура

60 рисувани с пръсти портрета подреди д-р Галя Бодичева в изложба в Добрич (снимки)

Рекордните за авторката 60 картини, рисувани с пръсти, са подредени в осмата изложба на лекаря-художник д-р Галя Бодичева. Тя е подредена във фоайето на регионална библиотека „Дора Габе“.

На откриването д-р Бодичева посрещна много близки, приятели и пациенти.

Самата тя сподели, че е лекар от 30 години и лекува с познания, с добронамереност и много доброта. „Опитвам се да я споделям и в картините си. От 17 години се занимавам с йога и така с течение на времето се научих да чувам тялото си, да го усещам. Да усещам енергията и да я провокирам“, сподели художничката. Тя благодари на своята приятелка Валентина, която я провокирала да започне да рисува с ръце.

Така било поставено началото. В продължение на година д-р Бодичева рисувала, докато приятелите й от „Инер Уил“ не решили да я изненадат и да организират първата й изложба, убедени, че трябва да сподели платната си с хората около себе си.

„Бях много уплашена и притеснена, защото това е разголване – моите картини, това съм аз отвътре. Първия път ми беше страшно, но изложбата премина много добре. Усещането да споделям с приятели е много зареждащо за мен. Нямах търпение да приключи изложбата, да се върна и да започна да творя. Така вече 9 години. Всяка година правя нови платна. Те са заредени с красота, с доброта, с усещането ми за жена. Появяват се най-вече женски образи, а през последно време и деца“, продължи разказа си авторката.

Довери, че, за да твори, трябва да е спокойна. Зарежда се от слънцето, от цветовете.

 

„Чувствам се влюбена, обичана от семейството си, от приятелите си, от прекрасните си пациенти, от невероятния си мъж. И, защото съм влюбена, споделям тази влюбеност в платната си“, сподели тя.

Разказа, че не рисува, за да продава творбите си. Има и продадени, но, след края на всяка изложба раздава картини на приятели, други предоставя за благотворителност.

Казва, че, благодарение на енергията, която картините носят, там, където отидат, се случват много хубави неща.

Д-р Бодичева благодари на Пенка Христова – директор на библиотека „Дора Габе“, за поканата да сподели там тазгодишните си платна. „За мен е голяма чест, тъй като това е място, където хората идват, за да намерят пътя към себе си и към другите. Те са любознателни, интересуват се и носят доброта. Колкото повече четат книги, стават все по-спокойни, балансирани, раздаващи се“, сподели авторката.

Тя дари на библиотеката картината „Лале ли си, зюмбюл ли си“, която бе символ на изложбата. Друга своя картина „И праведна, и грешна”, след разиграна томбола, тя подари на един от гостите на изложбата.

Д-р Бодичева довери, че, най-вероятно, следващата изложба ще е под наслов „Баба и внучка“, тъй като внучката й Йоанна също рисува и дори вече е имала изложба.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *