Култура

Как българите приемат християнството при Цар Борис – Г. Тодоров опита да развенчае този мит в Добрич

Срещата-разговор на тема “Митове за покръстването на българите. Към нов прочит на българската история”, с участието на Георги Тодоров, се състоя в Регионалната библиотека „Дора Габе” в Добрич. Интригуващата тема, изведена в заглавието на беседата, беше привлякла посетители от различни поколения.

В пространно резюме, Георги Тодоров развенча “съшитата с бели конци” наложена история за покръстването на българите по времето на Цар Борис. Истината за приемане на християнството от България през 864 г., според него е манипулирана съвсем съзнателно от началото на 19-и век. до наши дни. Начинът, по който българите приемат православната вяра е по-скоро духовен, отколкото насилствено наложен, както твърди официалната историческа наука. Кръстното тайнство или т.н. чудо на кръста е накарало предците ни да повярват в Спасителя и да последват Цар Борис като свой водач в пътят им към бъдното. С множество исторически факти, редица догадки и хипотези, гостът представи своята визия за вероятната истина на събитията през онези съдбовни за България години.

Митове за покръстването на българите ще представи в Добрич Георги Тодоров

Във втората и трета част от срещата-разговор, Георги Тодоров обясни за особено важната и уникална за България роля на Свети Борис – Цар на българите.

За все още забулените в мистерия находки в старата столица Плиска.

За ролята на К. Иречек и иронията в хода на историческите събития и последвалите за България мрачни времена на забвение и липса на национално самоопределение и самочувствие.

За уникалната житейска съдба на Борис, като Владетел, Монах и светец, а едновременно с това и ролята му на Цар-светец.

Безспорно, времето от един час не беше достатъчно за повече подробности и разкази, но и публиката успя да получи отговори на въпросите, отправени към госта.

По традиция, в края на срещата Георги Тодоров написа по нещо в книгите на всички, пожелали да притежават някоя или повече негови творби.

Срещата-разговор беше организирана от Регионалната библиотека „Дора Габе”, Храм „Света Троица” – Добрич и със съдействието на  Даниела Димитрова – народен представител.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *