Балчик Култура

С изложба започна „Българско наследство” – Балчик

С изложба на бесарабския художник Виктор Христов започна Форумът „Българско наследство“ – Балчик, който се провежда от 23 до 26 август. Изложбата бе открита от Маруся Костова – директор на Форума и проф. Бранимир Папазов. Изтъкна се, че това е изкуството на един човек, който има интересна миграционна съдба, роден е в Кишинев, живее в Букурещ, а е с български корени. Художникът говори за родната си България с чувството на човек, живял на различни места и с вълнението на завърнал се наоколо по най-истинския начин –  чрез своето изкуство.

В препълненото фоайе на читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ се събраха приятели на художника, хора, които задвижват българската диаспора в Румъния, любители на платната на Виктор Христов, както и гости на Белия град. Първата изложба на художника е в далечната 1975 година, той е член на Съюза на художниците в Молдова и Украйна, директор на пленери, има награда на Салона на изкуствата в Молдова. Може да се каже, че тази изложба е цвят и топлина, а не нюанс, тя е перспектива и разграничение, а не идея за абстрактност. И в унисон с Форума „Българско наследство“ е и идеята за родното: ако всички картини се погледнат отдалеч, от ъгъла на вратата на залата, цветовете се смесват като в нашенска шевица от черга или престилка на момиче.

Четвъртият Международен форум „Българско наследство“ в Балчик се организира от форум „Българско наследство“. Партньори на събитието са Община „Балчик“, Читалище „Паисий Хилендарски – 1870“, в-к „Балчишки телеграф” и Читалище “Васил Левски 1959”. Програмата включва следните теми: автентичен фолклор, литература, занаяти и конференция на учени и краеведи, като акцентът е съхраненото на българското национално  наследство – език, традиции, култура. Дава се трибуна и на художници, които съхраняват и представят българското пред света.

На 24 август от 9. 30 ч. в Централното фоайе на Община Балчик жителите и гостите на Белия град могат да присъстват на откриване на изложба на Национален музей Шипка, посветен на 140 г. от Освобождението. На същата дата (24.08) от 10.00 в НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ историци ще разискват по темата: „140 години от Освобождението“. Някои от участниците са: проф. Калчо Калчев, проф. Пламен Митев, проф. Пламен Павлов, доц. Ивайло Христов, Дора Чаушева, Фьодор Дуков (Ученическа научна секция – Одеса) и др. Отново на 24.08 от 16. 00 ч. в Туристически информационен център „Мелницата“ е откриването на съвместната фотоизложба с произведения на Асен Великов (България) и Александър Барон (Украйна). Събитията в „Мелницата“ в същия ден от 16. 30 продължават с конференция, която по традиция се води от доц. Рацеева от Тараклийския български университет в Молдова. Темата е за „За етнологията на българите“. Някои от участниците: д-р Иван Забунов (Молдова), Татяна Ковтун (Украйна), Димитър Боримечков (Тараклия), Анна Малешкова (Бесарабия) и др. С ключово Форумно шествие от 18.00 от ТИЦ „Мелницата“ до НЧ „Паисий Хилендарски“ продължава програмата, като от 18. 30 е официалното откриване на Форум „Българско наследство“ от кмета на Община Балчик Николай Ангелов и съпругата му д-р Румяна Малчева Ангелова. Следва и голям концерт за всички съмишленици и приятели на „Българско наследство“ от град Фокшан, Вранча, Румъния.

На 25 август от 9.00 – 17. 00 ч.  в НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ над 500 участници в Четвъртото издание на Форума ще се състезават във фолклорния конкурс.

Закриването на Форума е с гала концерт на 26 август  от 16. 00, като преди това от 10. 00 в Заседателната зала на Обшина Балчик ще се състои литературна конференция и представяне на бр. 3 на сп. Форум.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *