Балчик Култура Регионални - начална

Джаз вечер в „Двореца” пренесе публиката в цветния свят на бохемска Франция

Мира Кацарова представи на сцената на „Двореца” в Балчик концерта April in Paris, посветен на френската музика. Песента, дала заглавието на програмата, е единствената композиция с английски текст и единствената класическа джаз пиеса в нея. Превърната в джаз стандарт, след първоначалното й представяне на Бродуей през 1932 година, и интерпретирана от десетки джаз певци и инструменталисти, в проекта на Мира тя играе ролята на покана към онзи свят, в който животът се живее в розово.
С изключение на заглавната песен в програмата, повечето композиции са подчинени на традицията на френския шансон. В April in Paris прозвучаха две от най-обичаните песни на първата дама на френската музика Едит Пиаф.
Изненадващата композиция във френската програма е Oblivion на Астор Пиацола. Връзката на тази пиеса с Франция е, че тя е била повлияна от съветите на Надя Буланже, чийто ученик е бил самият Астор и именно под нейно влияние той създава танго нуево и респективно Oblivion. Мира е написала текст на френски към инструменталната композиция на Пиацола, а по време на изпълнението като речитатив прозвуча и стихотворението на Пол Верлен Il pleuredans mon coeur.
Друго неконвенционално заглавие е Je Bois на неповторимия френски писател, музикант и драматург Борис Виан.
Имаше и някои по-нови френски песни– като Voyage Voyageна Дезирлес, с много изненадващ прочит от страна на Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите на всички композиции, включени в April in Paris.
La Belle Dame Sans Regrets на Стинг, написана от Доминик Милър, и Dansez sur moi на Клод Нугаро добавиха последните щрихи в музикалната картина на френския живот, вкус и култура.

Снимка: Красимир Пампоров

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *