Култура

Златни страници на българската илюстрация показва галерията в Добрич

Изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“ бе открита днес в Художествената галерия в Добрич.

Експозицията е от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен и представя 96 творби на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. Колекцията включва имената на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика, с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство.


Откриването на изложбата беше съпътствано и с представяне на експозиция от рисунките на децата посещаващи “Лятна работилниница за въображение”. Свещени египетски животни и стенописи, Кристо Явашев и неговите проекти, морските обитатели… са част от темите, с които са се занимавали децата в Работилницата.

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *