Добрич Култура

Римската баня в Добрич вече е почистена

Останките от римска баня, която се намира в центъра на Добрич и е част от древната история на Добруджа, вече могат да се видят, след като районът бе почистен с усилията на Общината, посочват от общинската администрация. Оттам припомнят, че години наред ценният паметник на културата бе занемарен  и неподдържан.

Въз основа на откритите при разкопките на банята монети се смята, че банята е била ползвана през втората половина на 3 век и първата на 4 век. По това време Добруджа е част от Римската империя – провинция Скития. Римската баня в Добрич има 6 помещения, всяко от тях със специфични функции – съблекалня, басейни за студени, умерени на температура и горещи процедури, горивна камера. Размерите на цялата късноримска баня са около 23 на 11 метра. Строена е по всички закони на римската архитектура – имала е пещ, гореща част, басейн за хладка вода и съблекалня. Запазената мраморна облицовка напомня за грандиозна и изискана постройка. Римската баня е паметник на културата и е неразделна част от историята на Добруджа.

Община Добрич апелира към гражданите да опазваме и ценим нашето историческо богатство, което трябва да предадем на идните поколения!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *