Балчик Култура

Уникални картини, рисувани с восък, показват в “Двореца” в Балчик

Изложба на художничката Велислава Гечева ще представи от 3 май „Двореца” в Балчик. Две от картните, представени в изложбата на младата художничка, са рисувани с една от най-древните и интересни живописни техники – енкаустика, при която се рисува с восък.

В Древен Египет са използвали восъка за изработването на така наречените фаюмски портрети, първите икони в християнския свят също са изработвани с тази техника. Според Кирил Цонев в стенописите на Казанлъшката гробница и Боянската църква свързващото вещество на боите съдържа восък. В Древна Гърция една картина с техника енкаустика е била много скъпа, а и малцина са били тези, които са могли да овладеят техниката.

Боите за техниката представляват пигмент, разтворен във восък. Техниката е особено трудна, тъй като обикновено се работи в затворено помещение и различните цветове на боите непрекъснато се подгряват до температура над 180 градуса. В същото време трябва да се живописва изключително бързо, тъй като енкаустиката не предлага корекции като ретуш – първият слой остава и последен. Поради трудната техника много малко художници се опитват да рисуват с нея. В цяла България са едва десетима.

Изложбата ще бъде открита на 3 май, от 17ч в галерия “Тунела” , където ще остане до 15 май.

“Съзерцание означава „да се възхищаваш на нещо и да мислиш за него“. В религиозен смисъл съзерцанието обикновено е вид молитва или медитация. Балчик носи силна енергия за съзерцание – и същевременно за творческото му пресъздаване. Този живописен град е бил – и продължава да бъде – вдъхновение за много творци. Човекът допълва това съвършенство, осветлявайки и вдъхвайки живот на привидно неодушевената повърхност. Балчик – средоточие на бряг и цветни блянове – това е водещото вдъхновение в моята поредица творби, представени в тази изложба”, споделя Велислава Гечева.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.