Понеделник, 29 юли 2024

29.07.2024

Последвайте ни

107 години от смъртта на ген. Иван Колев – Героят на Добруджа

От Бановка до Добруджа: Пътят на Генерал Иван Колев

Днес се навършват 107 години от смъртта на прочутия генерал от Първата световна война ген. Иван Колев. Той е известен със своите заслуги като командир на Първа конна дивизия, особено с успешното приключване на Добричката епопея – едно от значимите събития в историята на България.

Пред паметника на генерала в Добрич днес имаше полежени цветя от Община град Добрич, представители на политически партии и коалиции, граждани на Добрич.

Петиция от Община Добрич за "Град на Българската бойна слава"  

На 7 септември 2016 г. в Добрич бе официално открит паметника на ген. Иван Колев. Негов автор е Александър Хайтов. 

На 29 юли 2017 г. по повод 100-годишнината от смъртта на ген. Иван Колев бе проведен военен ритуал и освещаване на паметните плочи с имената на всички войници и офицери от Трета българска армия, загинали в боевете на Добричката епопея през 1916 година. Събитието бе организирано от Община Добрич и сдружение "Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година".

Ранен живот и военна кариера

Иван Колев е роден през 1861 г. в бесарабското село Бановка. Въпреки че рождената му дата не е напълно уточнена, в историографията се срещат датите 25 август и 15 септември. След като завършва образованието си в родното си село и в Болград, през 1884 г. заминава за София, където започва работа в Софийския окръжен съд. Година по-късно участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885 г.).

През 1887 г. завършва Военното училище в София и е произведен в първия офицерски чин – подпоручик. В началото на 1892 г., след успешно положени изпити, постъпва за двегодишно обучение във Военната академия в Торино, Италия. След завършването ѝ през май 1902 г. Иван Колев е назначен за помощник-командир на Лейбгвардейския ескадрон и по-късно за началник-щаб на Кавалерийската инспекция. През 1908-1912 г. командва Лейбгвардейския конен полк, а по време на Първата балканска война е началник-щаб на Ямболския укрепен пункт.

Участие в Първата световна война и Добричката епопея

По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на Първа конна дивизия. Под негово ръководство дивизията взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа, където той демонстрира своите стратегически умения и смелост.

Най-забележителното постижение на ген. Колев е свързано с Добричката епопея. Боевете за отбраната на града започват на 5 септември 1916 г. и достигат своята кулминация на 7 септември. В критичния момент, когато българските войски понасят огромни жертви и изглежда, че градът ще падне, ген. Колев предприема рискован маньовър. Той оставя малка част от дивизията си на позициите им и след няколкочасов преход напада неприятеля в гръб. Изненадани, руските и сръбските пехотни дивизии са принудени да се оттеглят, което спасява Добрич.

Последни години и наследство

Ген. Колев изминава хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа. За съжаление, по време на кампанията заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.

Почит и вдъхновение

Наследството на ген. Иван Колев е значимо и вдъхновяващо. Неговото име носят селища, улици, площади и училища. Големият български поет Иван Вазов му посвещава стихотворението „Добруджанската конница“, Любомир Бобевски – баладата „Конникът генерал“ и одата „Генерал Колеву!“. Подвизите на конницата на ген. Колев вдъхновяват и белетриста Йордан Йовков, който пише разказите „Белият ескадрон“, „Триумф“, „Мустафа ачи“ и „През езерото Туркойа“.

c