Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Университетът на Южна Калифорния отмени церемонията по дипломирането на фона на стотици арести във вълна от пропалестински протести

Университетът на Южна Калифорния отмени церемонията си по дипломирането, а десетки студенти бяха арестувани в кампуса му, както и в комплексите на други висши училища в САЩ вчера, по време на разрастващите се антивоенни протести във връзка с конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас", предаде Асошиейтед прес.
Университетски служители навсякъде в САЩ изразяват безпокойство от вълната от протести, които може да осуетят планираните абсолвентски церемонии следващия месец. Някои университети са отправили молба към полицията да овладее протестите, по време на които се наблюдават грозни сблъсъци и се извършват стотици арести, посочва АП.
Ректорските съвети на определени университети, като Колумбийския в Ню Йорк например, продължават да преговарят с протестиращите студенти, които установиха стачен лагер миналата седмица. Представители на ръководството на Калифорнийския политехнически университет "Хумболт" се срещнаха със студенти, които са се барикадирали в университетската сграда от понеделник. Кампусът на учебното заведение беше затворен тази седмица, като студентите са преминали на онлайн обучение.
В Университета на Южна Калифорния напрежението се повиши, след като от съображения за сигурност беше отменена планирана реч по време на абсолвентската церемония на пропалестински активист от учебното заведение, посочва АП.
"Разбираме, че има разочарование, но ние сме включили в програмата за деня доста нови мероприятия и празненства, за да направим церемонията значима от академична гледна точка, както и паметна и единствена по рода си", се казва в изявление на университета от вчера. 

c