Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Опозиционен унгарски политик обяви, че е обект на разследване от нов надзорен орган

Изгряваща опозиционна фигура в Унгария Петер Мадяр обяви вчера, че е станал обект на разследване от новия орган за надзор, създаден, за да предотврати „чуждестранна намеса“ в изборния процес, предаде Франс прес.
„Службата за защита на суверенитета“, срещу която е заведена процедура за нарушение от Европейската комисия, „започна разследване срещу мен“, написа Мадяр във „Фейсбук“.
Без да го споменава поименно, тази служба съобщи за започване на разследване след възникването на "подозрения за опит за чуждестранно финансиране", съобщи унгарската агенция MTI.
Тя припомня ролята на „мрежа от чуждестранни и унгарски участници“, които вече са действали в подкрепа на опонента на премиера Виктор Орбан на парламентарните избори през 2022 г. и този път ще се „насочат“ към гласуването на европейските и местните избори на 9 юни в Унгария.
Работил години наред за правителството, адвокатът Петер Мадяр стана център на внимание през февруари след принудителното оттегляне от обществения живот на бившата му съпруга Юдит Варга, бивш министър на правосъдието.
Оттогава Мадяр отправя обвинения срещу "системата на Орбан", заклеймявайки корупцията и "олигархията, която съсипва тази страна" в Централна Европа.
И думите му попадат право в целта: 43-годишният политик организира няколко митинга и привлече десетки хиляди демонстранти, отправяйки безпрецедентно предизвикателство към националистическия лидер Орбан, който е на власт от 14 години.
Освен това Мадяр вече създаде своя политическа партия и ще се яви на изборите през юни.
Мисията на службата за суверенитет е да "разследва" "незаконни атаки", заплашващи националната сигурност – включително дейностите на организации, които ползват чуждестранно финансиране.
Унгарското правителство редовно обвинява ЕС и "различни чуждестранни организации", особено американски, че "разпределят милиарди евро" на опозицията, за да "повлияят на избора на гласоподавателите".
Разследванията на изпълнителната власт могат да доведат до започване на съдебни разследвания и възможни ефективни присъди.
Друг повод за притеснение е това, че неограничената власт на новия орган позволява изискване на чувствителни данни и лична информация.
Няколко неправителствени правозащитни организации, включително „Амнести интернешънъл“, виждат в това като нов опит за заглушаване на инакомислието.
САЩ също заявиха, че са "загрижени" от "закон, несъвместим с върховенството на закона", докато Венецианската комисия – консултативен орган към Съвета на Европа, призова това за прекратяване на дейността на тази служба.

c