Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Кремъл: Не трябва да се дава гласност при обсъждане размяна на затворници

Кремъл заяви днес, че не трябва да се дава никаква гласност, когато става въпрос за обсъждане на евентуална размяна на затворници, включваща Еван Гершкович, репортер на "Уолстрийт Джърнъл", арестуван в Русия преди година по подозрение в шпионаж, предаде Ройтерс.
32-годишният Гершкович стана първият от времето на Студената война насам американски журналист, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия, след като Федералната служба за сигурност (ФСС) го задържа на 29 март. 
Репортерът, вестникът и правителството на САЩ отричат, че той е шпионин. 
Русия твърди, че той е бил арестуван и има доказателства за неправомерна дейност.
На въпрос кога съдът ще разгледа делото на Гершкович и дали ще има размяна на затворници, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери: "Не разполагаме с информация за съда - това не е наш прерогатив".
"Що се отнася до въпросите за размяна, ние многократно сме подчертавали, че има определени контакти, но те трябва да се осъществяват при абсолютно мълчание", каза Песков и добави, че публичното обсъждане на такива неща пречи.
ФСС казва, че Гершкович се е опитвал да получи военни тайни. Той се намира почти от година в московския затвор "Лефортово" и задържането му беше удължено до 30 юни.

c