Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Германското правителство и опозицията постигнаха напредък по законопроект за въвеждане на защити за Конституционния съд

Германската управляваща коалиция и основната консервативна опозиция са постигнали добър напредък по проектозакон за въвеждане на защити за Конституционния съд, заявиха днес представители от двете страни в момент на засилващи се опасения относно влиянието на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде Ройтерс.
Антисистемната националистическа партия вече е под държавен надзор заради подозрения, че е екстремистка и настроена срещу конституцията. АзГ отхвърля обвиненията, че е антидемократична и твърди, че Конституционният съд, който се назначава от парламента, е пристрастен и поддържа тесни връзки с правителството.
АзГ е внесла повече от 20 дела в съда, в които твърди, че правата ѝ се нарушават, става ясно от извършен от Ройтерс анализ на данните, публикуван миналата седмица. Според критиците на партията това е тактика, която отчасти има за цел да наруши върховенството на закона чрез претоварване.
Министърът на правосъдието Марко Бушман от участващата в управляващата коалиция Свободна демократическа партия заяви в интервю, че проектозаконът е бил представен като работен документ, който ще послужи за основа на дискусиите. Целта е да се постигне споразумение за изменение на конституцията през този мандат на парламента, който продължава до есента на 2025 г., каза той пред "Редакционснецверк Дойчланд".
Говорител на парламентарната група на опозиционната коалиция ХДС/ХСС заяви, че разговорите бележат добър напредък, но не даде подробности за графика им.
Бушман заяви, че стимул за внасянето на проектозакона са били събитията, наблюдавани в други страни. "Тъжният опит в Полша, Унгария, а донякъде и в Израел показва, че конституционните съдилища бързо могат да се превърнат в политически мишени", каза той.
Вестник "Райнише пост" пише, че проектозаконът от 12 страници ще включи мандата на Федералния конституционен съд в конституцията с цел да се утвърди неговата независимост.
Според вестника законът ще определи и процедурата за избор на съдиите в съда от долната и горната камара на парламента, техния мандат и възрастовите граници, на които те трябва да отговарят. "Следователно всички тези разпоредби няма да могат да бъдат променяни с обикновено мнозинство в бъдеще", допълва изданието, цитирайки проектозакона.

c