Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Европейски „сили за бързо реагиране“ трябва да бъдат създадени от догодина, заяви френският министър на въоръжените сили

Европейските „сили за бързо реагиране“, споменати вчера от президента на Франция Еманюел Макрон и предназначени за операции като евакуация на граждани от държави в криза, може да видят бял свят още през следващата година, заяви френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес.
„Това е ключов въпрос, по който се надявам да успеем да стигнем до заключение още през следващата година, като бъдем много отзивчиви и много бързи“, заяви Льокорню в интервю за телевизия "Франс 2".
Министърът обоснова този проект с факта, че има „много кризи, в които НАТО не е компетентна и в които Франция често провежда операции сама“, като даде за пример евакуацията на граждани от Судан през миналата година.
При операцията в Хартум са били евакуирани 1000 души от 1080 националности, от които 200-250 французи. При това "създадохме голям въздушен мост със (самолети Еърбъс) А400М, с кораби. Така се случи, че Франция беше практически сама", подчерта Льокорню.
Съвсем естествено е тази тежест, която „има цена, стойност“, да бъде споделена, каза френският министър. 
Тези сили за бързо реагиране, „които да осигурят безопасността на европейските граждани, португалските, италианските, германските и френските граждани, трябва да могат да бъдат създадени много бързо“, настоя той, като отбеляза, че създаването им е въпрос на прагматизъм.
Вчера френският президент Макрон изложи визията си за Европа, като се съсредоточи главно върху отбраната и икономическите и търговските политики, след като направи равносметка на извършеното от Европейския съюз от 2017 г. насам.

c