Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Елина Колева от Каварна – за формулата как се прави успешен агробизнес в България

"Щастлива съм, че чрез фермерството мога да покажа любовта си към природата, хората и удоволствието от храненето"

Във фамилното стопанство на Елина Колева обработват 9 000 декара земя  и отглеждат 150 животни във фермата в село Вранино. Стопанисват овощна градина, лозови масиви, магазин в град Каварна, в който предлагат произведената от тях качествена храна, дават работа на 20 души и се гордеят, че са продължители на вековната българска традиция да се грижат за земята и животните с любов и всеотдайност

Г-жо Колева, Вие се занимавате със селско стопанство, с животновъдство. Защо избрахте кариерното Ви развитие да бъде именно в този сектор?

Началото са  дали баба и дядо, а след демократичните промени, преди  33 години, майка и татко създават семейната ни фирма „Лиман-8”. След смъртта на баща ми през 2008 година се наложи да се справяме сами - майка ми, съпругът ми и аз. В тези трудни времена успяхме не само да оцелеем, но и през последните 15 години да направим така, че днес да бъдем едно модерно, иновативно и добре работещо стопанство.

Къде се намира и колко е голямо стопанството Ви?

Стопанството се намира в с. Вранино, на 10 км от град Каварна. Фирмата е основана през 1990 г. от баща ми за земеделска и търговска дейност. Освен за около 9000 дка земеделска земя, се грижим и за фермата ни със 150 млечни крави. Произвеждаме в малки количества ябълки, а лозовият ни масив е с винения сорт Мускат Отонел. В момента, заедно с още 20 души, се трудим ежедневно и поддържаме нашата връзка с природата.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата Ви?

Да остана себе си, като следвам принципите си и запазвам достойнството си. Да бъда човека, който е тръгнал в началото, здраво стъпил на земята и да не се възгордявам от успеха.

Как се прави успешен агробизнес в България?

С постоянство, усърдие, грижа към природата, добро отношение към хората, уважение към колегите, стремеж към постоянно самоусъвършенстване, следене на тенденциите.

Какви продукти произвеждате и има ли сред тях такива, с които се гордеете най-много?

В момента най-много се гордеем със свежото ни краве мляко. Този истински еликсир всеки ден достига до жителите и гостите на Каварна и съседните общини, посредством машината за мляко – млекомат, поставена в нашия магазин „Натурал“. За клиентите ни в страната доставяме в термоизолиран пакет с доставка на следващия ден.

Отглеждаме и малък брой месодайни говеда от породата Абърдийн Ангъс, от които гарантираме месо с уникални вкусови качества, превъзходна текстура и крехкост.

Ябълки и орехи произвеждаме в малки количества, но затова пък са чисти  и без химични третирания.

Фермата Ви е производител № 1 на мляко в района на Каварна. Повишените производствени разходи, които се допълват и с натиска за смъкване на изкупните цени на млякото, са предизвикателствата пред млечния сектор, които държат на критични равнища рентабилността му. Кое е онова, което ви кара да продължавате да се занимавате с млечно говедовъдство, един изключително тежък сектор на животновъдството.

Признавам, че е трудна работа, но предизвикателствата ни устремяват да покажем най-доброто от себе си. Също така като хора, които обичаме родината си, държим на българските качествени продукти и вярвам, че всички хора тук имат право на тях.

Как реализирате своята продукция?

За да сме в синхрон с природните закони и с ясното осъзнаване, че не сме вечни на този свят, следваме принципите и практиките на регенеративно земеделие. По-конкретно казано - стремим се да възстановяваме и подобряваме екосистемата на стопанството ни, да бъде тя устойчива и да води до подобряване на човешкото здраве и икономическия просперитет. С този начин на правене на земеделие, поставяме на преден план  здравето на почвата и така, произведеното от нас води до по-добър живот.

Имате и фирмен магазин, в които всеки който желае може да разгледа и опита Вашите продукти. Какво предлага той – само собствено производство или предлагате и продукти на други производители от региона?

Портфолиото на физическия магазин в град Каварна включва всички необходими храни, богат  щанд с козметика и разнообразие от аксесоари, изработени съобразно  правилото за устойчива природа. Освен предлаганите био сертифицирани продукти има и такива с чисти съставки, на малки производители, които обаче се нуждаят от нашата подкрепа и я заслужават.

От всяко кътче на България, всеки може да си поръча от www.magazinnatural.bg всичко споменато досега. Работим изключително бързо с доставка на следващия ден, с най-добрите куриери. На сайта редовно има промоции на различни продукти, от които хората могат да се възползват. Постоянно го обновяваме и вярваме, че всеки може да открие нещо за себе си.

Една от основните цели на фермата е производството на чиста храна, която да достигне до широк кръг от хора, но най-вече до децата. Започват ли хората да обръщат по-голямо внимание на нещата, които слагат на масата си?

България е една от водещите страни в световен мащаб по затлъстяване на населението. Това възпитание започва от семейството, затова и като майка на три деца, споделям опита си с  другите. В продължение на тази линия започваме и рубрика с видео рецепти, за която ще разберете скоро. Вярвам, че хората все повече са започнали да обръщат внимание на хигиената на хранене, на здравословния живот, оценяват смисъла от биохраните. Щастлива съм, че сме част от тази промяна с всичко, което произвеждаме и предлагаме на хората.

Защо е важно да избираме българските производители?

Защото не само природата ни е благодатна, но и хората, които се раждат тук са изключително талантливи, работливи и отдадени към занаята си. Говорим за традиции, които са били част от поминъка ни с векове. Наше призвание е да продължим делото на предците ни и да предаваме любовта към природата на бъдните поколения.

За Вас фермерството бизнес ли е или мисия?

Преди всичко е бизнес. Щастлива съм, че чрез него показвам любовта си към природата, към хората, към удоволствието от храненето.

През всички тези години вероятно е имало и трудни моменти? Кое е основното, което Ви мотивира в работата Ви?

Основната мотвация са постигнатите резултати. Уверено мога да кажа, че на мен и  съпруга ми основно предимство ни е гъвкавото и креативно мислене, чрез което откриваме нови възможности и ги развиваме. Моята опора е семейството ми, с което заедно се трудим, постигаме, падаме, ставаме, но винаги успяваме да стигнем до целта. Няма по-силна връзка от тази между близки хора, които гледат в една посока.

Трудно ли е да си жена фермер?

Също толкова трудно колкото да си лекар, военен или металург. За мен полът не е този, който определя дали може един кадърен човек да се справи с работата си или не. За мен е важно човек да обича това, което прави, защото това си личи от всичко и нещата се случват с лекота.

Как се чувствате по-добре – с ботушите при кравите или на високи токчета по жълтите павета?

Израснала и живея на село и в момента ботушите не са ми чужди, но занимавайки се с административната страна на фермерството и магазина, работното ми ежедневие преминава на токчета.

Това, че сте жена по-скоро помага или по-скоро Ви пречи в бизнеса?

Случвало се е в дадени ситуации да ме подценяват, но бързо съм давала да се разбере, че имат професионалист насреща си. Понякога са необходими само няколко изречения, за да прецениш един човек. После всичко вече се случва по-лесно. Да не забравяме, че човек се учи докато е жив или по-скоро живее, докато се учи.

Насочвате ли децата си към селското стопанство?

Наясно са с какво се занимаваме и проявявяват жив интерес. Вярвам, че живеем във време, в което всеки може да избере своя път и смисъл в живота. Към момента двамата по- големи синове се обучават в такива специалности в университет. Ще се радвам, ако искат да наследят занаята от мен и съпруга ми.

c