Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Еквадорските власти потушиха бунта в затвора, от който избяга обществен враг номер едно

Властите на Еквадор са сложили край на бунта, избухнал снощи в затвора в Гуаякил, от който през януари избяга Адолфо Масиас "Фито", лидер на банда, превърнал се в обществен враг номер едно в Еквадор, предаде Франс прес.
"Възвърнахме си контрола" над затвора, заяви снощи е "Екс" еквадорският президент Даниел Нобоа. "Благодаря на силите за сигурност за смелостта им", добави той, като подчерта, че те "неутрализираха бунта преди възможна ескалация".
Бунтът е бил иницииран от "група лишени от свобода", заяви по-рано в същата социална мрежа администрацията на затворите на Еквадор.
Журналисти на АФП са чули изстрели от сградата, която е част от огромен затворнически комплекс в Гуаякил, от който на 7 януари избяга лидерът на най-мощната престъпна банда в страната Адолфо Масиас, известен като "Фито", който все още е на свобода. Той излежаваше 34-годишна присъда за организирана престъпност, трафик на наркотици и убийство.
Според видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, задържаните са изгорили матраци, за да изразят недоволството си от малтретирането, на което са били подложени в затвора, контролиран от военните. В един от видеоклиповете се чува как задържан казва: "Те ще ни убият".
Бягството на Фито беше последвано от бунтове в еквадорските затвори и бандитско насилие по улиците. За да възстанови реда, държавният глава Даниел Нобоа обяви "война" срещу бандите и изпрати над 20 000 войници на терен.
Еквадор някога беше смятан за олицетворение на мира в Латинска Америка. Страната е разположена между Колумбия и Перу, най-големите производители на кокаин в света, като през последните години е засегната от вълна от насилие, свързана с борбата на бандите за маршрутите за трафик и за влияние в затворите, припомня АФП.

c