Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Делегация американски конгресмени обеща подкрепа за отбраната на Тайван

Двупартийна делегация от Конгреса на САЩ днес обеща да продължи подкрепата за Тайван, дни след като законодателният орган одобри 300 млн. военна помощ за самоуправляващия се остров, който Китай смята за своя територия, предаде Асошиейтед Прес.
Конгресът също така в неделя одобри 400 млн. долара  за противодействие на китайското правителствено влияние в региона в рамките на Закона за средствата за отбрана.
Китай смята Тайван за отцепила се провинция, която трябва да се върне под негов контрол, при нужда дори със сила. Пекин ежедневно изпраща бойни кораби и изтребители край острова, засилвайки военния си натиск.
Както повечето страни по света, САЩ не признават Тайван като отделна държава. Въпреки това според законите си те трябва да осигурят възможността на острова да се отбранява и приемат всички заплахи срещу Тайван със сериозна загриженост.
Делегацията, водена от конгресмена Джак Бергман от Републиканската партия, който е председател на подкомисията за разузнаване и специални операции на Конгреса, се стреми да увери Тайван, че подкрепата ще продължи.
„Ще продължим да уверяваме нашите колеги, че стратегическите отношения са ключ за бъдещата сигурност в региона“, заяви Бергман по време на среща с тайванския президент Цай Инвен. „Това включва мощна военноморска стратегия за Тайван и начина, по който ще работим заедно по споделената си цел да се противопоставим на все по-агресивните действия на Китай в региона“, допълни той.
Цай благодари на администрацията на Байдън и на Конгреса за помощта при укрепването на самоотбраната на Тайван.
„Тази подкрепа ще продължи да засилва партньорството между Тайван и САЩ“, заяви тя.
Делегацията включва и конгресмените от Демократическата партия Доналд Норкрос и Джими Панета. Законодателите пристигнаха вчера в Тайван и ще останат до утре.
Те също така се срещнаха с вицепрезидента и новоизбран президент на острова Уилям Лай, а също с новоизбраната вицепрезидентка Сяо Биким. Новата администрация на Тайван ще встъпи в длъжност на 20 май.
Китай забранява на страните, с които има дипломатически отношения, да поддържат официални връзки с Тайпе и постоянно критикува посещенията на американски длъжностни лица на острова.
Пътуването на тогавашния председател на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през 2022 г. доведе до това Китай да разположи бойни кораби и самолети около острова и да замрази военните комуникации със САЩ. В последствие контактите бяха възобновени.
През последните месеци Тайван изразява загриженост, че Китай разширява военните си бази край острова, като същевременно заявява, че иска да избегне ескалация на напрежението с Пекин.

c