Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Арменска правозащитна организация иска от Международния наказателен съд да разследва твърденията за геноцид срещу арменците в Нагорни Карабах

Правозащитна организация, представляваща етнически арменци, представи доказателства пред Международния наказателен съд (МНС), че Азербайджан извършва продължаващ геноцид срещу тях, предаде Асошиейтед прес.
Азербайджанското правителство засега не е коментирало обвиненията.
Двете съседни кавказки държави от десетилетия враждуваха заради спорната територия Нагорни Карабах, а вече са изправени и пред  съдебна битка в Международния съд на ООН, произтичаща от този конфликт.
Адвокатите на базирания в Калифорния Център за истина и справедливост твърдят, че има достатъчно доказателства за започване на официално разследване срещу президента Илхам Алиев и други висши азербайджански ръководители за геноцид. Те са представили така нареченото искане по член 15, в което настояват главния прокурор на МНС Карим Хан да разгледа твърденията за предполагаемите зверства.
Сега канцеларията на Хан ще разгледа представените доказателства и ще определи дали съдът ще започне разследване - решение, което се очаква да отнеме месеци.
"Целта ми тук е да накарам висшите органи, които защитават правата на човека, да предприемат някакви действия, а не само думи", заяви пред АП Лала Абгарян, чиято сестра Гаяне е била убита от азербайджански войници през 2022 г.
Тялото на сестра ѝ било силно обезобразено, а снимки на насилието бяха разпространени в интернет. Лала Абгарян казва, че снимките са били толкова отвратителни, че е претърпяла психологическа травма, след като ги е разгледала. 
Дългогодишното напрежение между Армения и Азербайджан прерасна през 2020 г. във война за Нагорни Карабах, в която загинаха повече от 6600 души. 
Миналата година, след светкавична военна кампания, Азербайджан си върна спорната територия. След като Азербайджан си възвърна пълния контрол над Нагорни Карабах с население от около 120 000 души, повече от 100 000 етнически арменци от региона избягаха, въпреки че Баку заяви, че те са добре дошли да останат, и обеща, че човешките им права ще бъдат гарантирани.
Преди офанзивата на Баку Армения и бившият главен прокурор на МНС Луис Морено Окампо обвиниха Азербайджан, че е извършил геноцид, като е създал условия, целящи унищожаването на карабахските арменци като етническа група.
Група от около 30 души се събра днес в дъжда пред базирания в Хага съд, за да предаде повече от 100 страници документи.
Правозащитната организация Център за истина и справедливост заяви, че е представила папка с доказателства, съдържаща показанията на повече от 500 жертви и очевидци.
"Тези зверства са заснети в социалните медии, от самите азербайджански войници, където ги чувате да се смеят, да правят коментари и да влачат труповете, които току-що са заклали и обезглавили", заяви пред АП ръководителката на правозацитния център Гася Апкария.
Правни експерти твърдят, че геноцидът може да се окаже неподсъден за съда в дадения казус. Армения е член на МНС, докато Азербайджан не е, което оставя на прокурорите юрисдикция само за престъпления, извършени на арменска територия. Нагорни Карабах обаче е международно признат като част от Азербайджан, посочва АП.

c