Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

АНП: Председателят на нидерландската Камара на представителите предупреди Европейския парламент за чуждо влияние върху изборите

Председателят на нидерландската Камара на представителите Мартин Босма предупреди Европейския парламент за чуждо влияние върху изборите за подновяване на състава му през юни, предаде Националната новинарска агенция на Нидерландия (АНП).
В писмо Босма призова председателя на Европейския парламент Роберта Мецола да вземе мерки.
Миналия месец чешкото контраразузнаване обяви, че Русия се опитва да повлияе на европейските избори през юни, предизвиквайки реакции на загриженост в нидерландския парламент.
Чешки медии писаха, че са замесени и нидерландски политици и партии. Това накара лидера на нидерландската Партия на свободата Герт Вилдерс да поиска дебати по този въпрос. Министърът на вътрешните работи Хуго де Йонге обаче отказа да даде разяснения, тъй като не пожела да сподели секретна информация от разузнавателните служби.
По време на дебатите политици, сред които Питер Омтзихт и Вилдерс, поискаха в предложение, подкрепено от почти цялата долна камара на нидерландския парламент, писмото да бъде изпратено до Мецола.
"Камарата на представителите смята, че е много важно да се гарантира честността на тези избори. Това се отнася не само за самите избори, но и за кандидатите, които може да бъдат избрани“, пише Босма. Той иска да чуе от председателя на Европейския парламент какви мерки смята да предприеме.
(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АНП)

c