Сряда, 15 май 2024

15.05.2024

Последвайте ни

Великденска творителница за обредни хлябове и писани яйца в Етнографската къща в Добрич

Пролетният дъжд не попречи на слънчевото настроение и творческо вдъхновение на учениците от СУ „Св. Кл. Охридски“ и ПГАС – гр. Добрич, които се включиха във великденската творителница за обредни хлябове и писани яйца. Тя бе организирана от НЧ „Български искрици 2016“ и Регионалния исторически музей.

Гости и участници аплодираха изпълнението на талантливите танцьори от ансамбъл „Сборенка“ с ръководител Гергана Димитрова, докоснаха се до пъстроцветието и богатството от обичаи на светлия християнски празник и въпреки студения и дъждовен априлски ден, си тръгнаха с топлина в сърцето, пролетно настроение и красив обреден предмет за спомен. 

Специално участие в културното събитие взеха майсторите на народни художествени занаяти майсторките Веселина Кулева, Доротея Атанасова и Калина Димитрова. Те запознаха участници и гости с богатството от великденски ритуали и символи, ще покажат традиционни стари и интересни по-нови техники за писане на яйца и ще въведат всеки желаещ в изкуството на изработка от тесто на различни изображения за украса на празничните хлябове. Всеки участник можеше сам да сътвори неповторим и красив обредeн предмет, който да отнесе в дома си като великденска украса или да подари на близки с пожелание за здраве и късмет.  

c