Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Само с полети Германия приема сезонни работници от България, в Чехия - с PCR тест

Снимка: sfexaminer.com

Получена е информация, че Министерството на вътрешните работи на Германия, заедно с Немската федерална полиция, са установили процедура за осъществяване достъпа на български сезонни работници на територията на страната.

Това съобщиха от пресслужбата на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Съгласно тази процедура, сезонните работници могат да влязат на територията на Германия единствено през входните терминали на седем международни летища:

  • Хамбург
  • Берлин-Шьонефелд
  • Лайпциг
  • Дюселдорф
  • Франкфурт-Хан
  • Карлсруе/Баден-Баден
  • Нюрнберг

Забранен е достъпът за влизане на територията на Германия през морската или сухоземната граница от съседните ѝ държави.

Снимка: Reuters

От днес, 27 април 2020 г. са Чешката република позволява влизане на граждани на ЕС, в т.ч. граждани от Шенгенското пространство и от Обединеното кралство. Ще бъде възможно влизането в страната и с цел извършване на икономическа дейност или за обучение. За целта ,чуждите граждани ще трябва да представят резултати от PCR тест според изискванията на МВР.

Тестът трябва да е направен преди не повече от 4 дни от датата на влизане в страната. За лицата, които не постъпят под задължителната карантина при влизане в Чешката република, важи забрана за свободно придвижване на територията на страната за 2 седмици, с изключение на случаите на неотложни пътувания.

Най-същественото от въведените промени за посещение на територията на Чехия:

  • с цел икономическа дейност и престой до 72 ч. (напр. бизнес срещи, бизнес пътувания, еднократно изпълнение на поръчка, но не и пътувания на работещи в пограничните райони). Трябва да бъдат представени следните документи при влизане в страната:
    • - Потвърждение за извършване на икономическа дейност (напр. покана за бизнес среща, изпращане за бизнес пътуване или договор/документ за поръчка)
    • - Документ от извършен PCR тест

Компетентните органи в Чешката република следва да осигурят спазването на правилата от постановление 332 на МС, като напр. ползването на респиратори FFP2 и минимизиране на контакта с други граждани.

  • Икономическа дейност с престой над 72 ч. (напр. бизнес срещи, бизнес пътувания, изпълнение на задължения по работа, но не и живеещите в пограничните райони на Чешката република и ежедневно пътуващи за работа в чужбина), трябва да бъдат представени следните документи при влизане в страната:
    • - Потвърждение за извършване на икономическа дейност (напр. покана за бизнес среща, изпращане за бизнес пътуване или договор/документ за поръчка)
    • - Документ от извършен PCR тест и впоследствие извършен втори тест между 10-14-тия ден от пребиваването си в страната.

Приемащият субект в Чешката република следва да организира настаняването, здравните грижи или трансфера от държавната граница.

Студентите в университети следва да представят при влизане в страната потвърждение, че са студенти и резултат от PCR тест, а впоследствие да преминат втори тест между 10-14-тия ден от пребиваването си в страната.

В рамките на събирането на семейства, дефиницията за член на семейството вече обхваща и деца до 21 г., родители и прародители. Задължителната карантина може да бъде заместена от резултат от направен PCR тест.

Живеещите в съседни страни и ежедневно пътуващи за работа в сектора на здравеопазването, социалните услуги, интегрираната система за спешна помощ и в стратегическата инфраструктура на Чешката република, случай на престой над 14 дни могат да заменят постъпването под карантина с представяне на резултат от PCR тест.

В други случаи на ежедневно пътуващи, деца, ученици и студенти за предучилищна подготовка, основно, средно и висше училище, резултатите от PCR тестовете следва да бъдат представени при влизане в Чешката република и впоследствие след 14 дни, което може да бъде заменено от постъпване под карантина.

Дипломатите, пребиваващи над 14 дни в Чешката република или в чужбина, могат да заменят карантината с представен резултат от PCR тест.

Чужденците с временно или постоянно пребиваване в Чешката република имат право да влизат на територията на страната, но както и чешките граждани трябва да представят резултати от тест или да постъпят под карантина.

Пълната информация за условията за влизане на чешка територия е налична на сайта на МВР - www.mvcr.cz

Източник: МВнР

c