Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ресторантьори и хотелиери от област Добрич се включват в националния протест

Хотелиери и ресторантьори от Добричка област ще участват в националните протестни действия, които започват в петък, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на браншовата организация за областта Димитър Димитров. Решението какви точно ще са действията им ще бъде взето на среща на представители на местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/. Протестите на този етап ще са символични, няма да затваряме ресторанти, посочи Димитров.

Той съобщи, че исканията на бранша първоначално са били над 40, но вече са обединени в две-три. Едно от основните е намаляването на ДДС на 9 процента. Димитров обясни, че всички представители на бранша са съгласни да бъдат регистрирани по ДДС, да няма фирми, които да правят това, когато надхвърлят оборот от 50 000 лева. Трябва обаче да се  намали ДДС-то, за да се обере от някъде луфтът, каза председателят на местната структура на БХРА. И обясни, че трябва да бъде направен разход около 1 800-2000 лева за внедряване на новите фискални устройства и програми и това ще доведе до увеличение на цените. По думите му, не е ясно как това ще се приеме от много хора, които са свикнали да ходят на ресторант.

Димитров сподели, че негови колеги, които са внедрили новата програма, не са доволни. Даде пример – преди  дни в Стара Загора чакал половин час, тъй като сервитьорката не можела да му изкара бон, защото програмата забила. „От НАП признават, че по принцип имат проблем с устройството, но казват, че с времето ще се изчисти. Кое време? Ние днес трябва да обслужим клиента”, категоричен бе Димитров.

Друго искане е собствениците на заведения и хотели да не носят персонална отговорност за нарушенията на служителите си – например, че не са издали касов бон, че не са маркирали, каза браншовикът. Обясни, че освен, че собственикът носи отговорност, но и обектът се затваря за един месец. Исканията са това да отпадне поне за първо нарушение. „Нашият бранш е най-проверяваният бранш. Като вляза в кафе първо ми носят бона и ми го слагат в ръцете”, сподели председателят на БХРА за област Добрич. По думите му, при проверките от Инспекцията по труда почти няма никакви нарушения в сравнение 4-5 години назад. Преминахме и през тази летва, станахме много бели, осветлени, каза Димитров.

Документацията е много голяма - е друг проблем, който открои той. И обясни, че след като се внедрят новите апарати трябва някой да осъществява входящ контрол, да калкулира цените, да ги вкарва в машината, после да ги контролира. „Трябва да се назначи отчетник. Трябва да вземе още един човек, който да води ХАСЕП плановете и документите на Агенцията по храните. Накрая се оказва, че ще имаме повече хора, заети със счетоводство, отколкото да работят отвън”, коментира Димитров.

Ние сме почти единствената държава в Европа, която няма регламентиран бакшиш, сподели председателят на браншовата организация. По думите му ако той бъде регламентиран и държавата ще спечели. БХРА е предложила три-четири формули. Това означава сервитьорът да декларира бакшиша като допълнително изкарани средства като самоосигуряващ се и да си плаща данъците, обясни Димитров. По думите му в момента бакшишът се укрива. А е нормално, след като клиентът е посрещнат и обслужен добре, да остави бакшиш, посочи председателят на местната структура на БХРА.

Снимката е илюстративна

c