Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Дете от село е с най-висока оценка в област Добрич на НВО след седми клас

Виктор Заблоцки – възпитаник на ОУ „Климент Охридски” в село Смолница, е с най-висока оценка в Добричка област на Националното външно оценяване след седми клас, съобщи за Про Нюз Добрич
началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков. Момчето е с 97 от 100 възможни точки или оценка 5.85 на изпита по желание по английски език. Най-високият резултат по български език и литература е 96 от 100 точки, а по математика – 95.5 точки.

Виктор е рожба от смесен брак – майка му е полякиня, а баща му българин от ромски произход. Постъпва в училището в село Смолница във втори клас. В началото почти не знае български
език, говори на полски и турски. Негов преподавател по английски език от втори клас е Митко Димитров. За Про Нюз Добрич той разказа, че момчето в началото не проявявало кой знае какъв интерес към езика. Постепенно учителят успява да запали него и други деца от класа. „На всички съм казвал, че английският език е гаранция за успех”, посочи преподавателят.

С времето, Виктор се очертава като един от най-добрите ученици по предмета. По думите на Димитров през последните една-две години значително напредва. „Учебното съдържание за него не беше проблем, постоянно търсеше в интернет нови думи, нови изрази. Винаги в края на часа имаше въпроси към мен”, разказа преподавателят. Учителят разбира, че детето има дарба към езика. За Виктор английският се превръща в своеобразна страст и започва да го учи с видимо желание. През последните два-три месеца Димитров изкарва тестове от Националното външно оценяване от предните три години и кара ученика да ги решава в час пред него. Седмокласникът винаги постига много добри резултати, оценките му са петици и шестици.

Майката на Виктор е домакиня, а баща му работи на частно, хваща се с каквото падне – коси трева, реже дърва. Митко Димитров отправя съвет към родителите и детето да кандидатства в Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич. На Националното външно оценяване и по български език, и по математика има оценки много добър над 4.50. Димитров разказа, че му е преподавал и по български език и литература. В началото Виктор е слаб по предмета, но сега резултатите му са много по-добри.

Упорит труд донесе второто място на ОУ „Кл. Охридски” в Смолница на НВО по математика

Както Про Нюз Добрич вече писа, седмокласниците на ОУ „Климент Охридски” в село Смолница постигнаха много добър резултат на НВО пo математика. С 44.64 точки те са на второ място в област Добрич.

c