Образование Общество

По нова учебна образователна програма работи Районен съд – Добрич

Днешният ден 29 ноември, беше обявен за Ден на медиацията в Районен съд – Добрич. С лекция по темата “Медиация”, е започнала работа по същинската част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съобщиха от пресцентър на съдебното ведомство.

Темата е била представена пред учениците от десети и единадесети клас на СУ“Димитър Талев“ и Професионална гимназия по туризъм „П.К.Яворов“.

Поканени за срещата са били трима лектори-медиатори от Добрич – съдебният служител Костадинка Георгиева и адвокатите Ивайла Стефанова и Мария Миталова. Гостуващите специалисти са разяснили пред учениците, същността на медиацията – че това е доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, при която трето лице – медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат взаимноприемливо споразумение. С този способ успешно могат да се решават семейни, имотни, търговски, трудови и други спорове, посочиха лекторите.

Учениците са изгледали представеният на форума 15-минутен образователен филм за прилагане на медиацията при развод, илюстриращ как спорещите страни могат да постигнат взаимнополезно споразумение по важни въпроси, свързани с упражняване на родителските права, издръжката на децата, ползването на семейното жилище.

Друг важен елемент, характерен за медиацията е факта, че това е евтина и бърза процедура и позволява да се запазят добрите отношения между спорещите страни. Възникнали конфликти в училище, също могат да се разрешават с медиация.

Добрички гимназисти гостуват за Деня на медиацията в РС-Добрич

Предстои, работата на Районен съд, с възпитаниците на двете добрички училища, да продължи с представяне и на други уроци на правна тематика.

В началото на днешното си първо посещение в Районен съд – Добрич, младежите са били приветствани от съдия Албена Колева, която също ще участва в образователната кампания. Магистратът е обещала, че лекторите в програмата ще се стараят да представят съдебните теми на достъпен език и изрази надежда, че посещенията в съда ще помогнат на младежите да  придобият основни правни познания и да научат повече за правата и задълженията си като граждани.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *