Бизнес

За житна муха и полевка в есенниците в област Добрич предупреждава специалист

Земеделските производители в област Добрич да огледат внимателно посевите си с есенни култури, тъй като има разпространение на житна муха при пшениците и полевка при рапицата, съобщи проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в ДЗИ – Ген. Тошево.

По думите му, една от причините за толкова много житна муха през последните години е топлото време. В България през последните 7-8 години е забранено паленето на стърнищата, което доведе до куп проблеми. Липсата на опалване на площите доведе до много болести и неприятели и увеличаване на броя на пръскането, посочи проф. Киряков.

„Гледам , че в последно време става модерно след пшеница да се сеят смесено пшеница и рапица, които да се орат през декември или януари-февруари, за да се получават средства по някакви програми. Но, това реално създава условия за по-ранно поникване на тези посеви и изходно място, откъдето да тръгнат мухи, мишки, ръжда”, обясни специалистът.

Според него, първото, което трябва да направят земеделските производители, е да си отворят тефтерите и да видят, че не за първа година пшеницата им не пониква. Преди две години голяма част от посевите поникнаха през февруари, като тогава причината беше влагата. А, тогава добивите бяха много добри. Нека земеделските стопани да не изпадат в паника и да тръбят, че пшеницата е загинала. Това е култура, която компенсира всичко, посочи проф. Киряков. Той добави, че обработките са много важни. Зависи кога си прибрал предшественика и каква обработка си направил, дали си хванал момента, за да имаш влага и да я съхраниш. Важно е и какъв посевен материал използваш. Дали той е сертифициран, дали има добра кълняема енергия, дали има абсолютна маса, която е свързана с кълняемата енергия. Защото, ако имаш добри семена, дори и при по-слаба влага, те бързо ще се развият.

Според проф. Киряков, има данни за наличие на жълта ръжда и септориоза, но няма смисъл сега да се пръска. Трябва да видят на кои полета имат такива болести и рано напролет – през март, да наблюдават дали има и дали трябва да се пръска.

Засега зимата се очертава да е топла и суха. Нека стопаните да огледат люцерните и рапиците, защото има полевка. Добре е да си огледат полетата, особено тези, които са в близост до люцерна и рапица. Пшеницата не се разви както трябва и мишките търсят къде да отидат, за да се хранят, каза още проф. Киряков.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *