Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Жена от Добрич ще съди Общината заради тротоарите в централната част на града (ВИДЕО)

Пострадала е при падане върху разбит участък по ул. "Отец Паисий" със стърчаща арматура

Сигнал за състоянието на тротоарите и околоблоковите пространства пред жилищен блок на ул. „Отец Паисий“ № 33 в Добрич подаде Искра Иванова. Преди дни 72-годишната й майка пада на тротоара и се удря в стърчаща арматура. Има множество наранявания по лицето, ръката, крака и счупване на носа.  

„Ако беше малко по-невнимателна, да не се предпази, щеше да се наниже на тази арматура“, сподели Искра.

„Просто не разбрах как стана. Явно тук от неравностите е предизвикало това спъване. Въпреки  че бях с удобни обувки, никакво такова. Нищо преди това нямах признаци – да вдигна кръвно или друго, нямаше такива неща. Стояхме на сянка, прибрахме се на сянка, нямаше нищо“, разказва Веселка Илиева.

Районът е на 5 минути от центъра и се намира до основно училище "Никола Вапцаров". Хората от блока твърдят, че не е облагородяван от 35 години. Нопрез него всеки ден преминават стотици хора.

„Хората се спъват, падат, не е за движение. Има голямо движение тук, защото блокът е голям. Много апартаменти има. Затова трябва да се оправи“, категорична е дъщерята на пострадалата жена.

„Неравната повърхност от години се руши, има едра чакълеста структура със стърчащи арматури, под наклон е и няма никакви функции на тротоар, а по-скоро на път, по който МПС-та преминават незаконосъобразно и за по-бързо от ул. „Отец Паисий“ зад бензиностанция „Еко“, за да се включат по бул. “Добруджа”, посочва Искра в жалбата си до Общината. Именно по тази неравна повърхност, където се е ранила майка й, ежедневно минават стотици хора. „Обръщаме внимание, че не е обособен никакъв тротоар. По него, например, никога не могат да минат незрящи хора“, добавя тя.

Тя посочва, че непроходими са и тротоарите в района на намиращото се в съседство училище. „Когато дойде началото на учебната година окосяват. Но впоследствие отново става същото. Колко месеца децата не ходят на училище – това е състоянието. Тук не може да мине нормален човек – ще хване бълхи, кърлежи и т.н.“, казва Искра Иванова. Тя е подала жалба до Общината, подготвила е искова молба, за да потърси съдебна защита на правата на 72-годишната си майка заради причинените от бездействието на Общината болки и страдания. 

„Тротоарите в тази част на града не са подменяни от 30 години, особено по булевард Добруджа до спирка „Строител“, този район. Също и спирка Отец Паисий до Стоматологията. Там са множество дупки, няма как човек, който е здрав, да не си гледа в краката, а болен човек, който е количка, няма как да премине. Съжалявам. Това е неудобство за толкова голям брой жители на града – да преминават по тези съсипани тротоари.  Разчита се на 40-годишни тротоари и не се поддържат тези тротоари. Поне да се поддържат. Аз не мога да разбера как това бездушие на Общината не влияе на хората. Защо не подават сигнали? Предполагам, че има множество такива пострадали хора, които нямат смелостта ето така да застанат пред камера, като мен. За жалост, хората, не знам, изпаднали са в апатия, депресия. То не е само до пътищата. То е навсякъде обрасло като в джунгла. Законът на джунглата е навсякъде в град Добрич. Просто, нямам думи да опиша моето разочарования от тази среда“, казва Искра.

„Аз не мога да разбера как това бездушие на Общината не влияе на хората. Защо не подават сигналиТо е навсякъде обрасло като в джунгла. Законът на джунглата е навсякъде в град Добрич. Просто, нямам думи да опиша моето разочарования от тази среда“, споделя още Искра.

Хората в блока споделят и за друг свой дългогодишен проблем – постоянно избиват тръбите и превръщат площите пред блока 35 в мочурище, където затъват коли. „Разнася се зловоние. То в пъкъла не знам дали има такава воня. Тук на първия етаж не могат да живеят хората. Казах им да се изнесат от тук, за да не търпят тези прекрасни случки“, споделя живееща в блока. Тя многократно е търсила институциите за решаване на този проблем. „Много пъти са идвали. Оправят съответно тръбите и след това отново избиват. Пред нашия блок имаше липсваща тръба. Търсиха я на три метра, но я нямаше. Просто изчезнала, не е положена. Затова всичко се изливаше под нашия блок и ул. „Отец Паисий“. Живеем тук от доста години и един ден можем да паднем, след като такова количество вода се стича там, а няма тръба“, добави жената.

Отправихме запитване до Община Добрич дали са предвидени ремонти на тротоари в района и облагородяване. До момента отговор не сме получили.

c