Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

"Зелен картон" за феърплей ще се отсъжда в Суперлигата

За първи път в родното първенство Национална волейболна лига въвежда т. нар. "Зелен картон". Той ще се присъжда на определен волейболист за феърплей, като се очаква нововъведението да стимулира феърплея и да увеличи броя на положителните моменти в изявата на играчите по време на всяка една среща.

„Искаме да дадем повече стимул на коректното отношение между самите състезатели. Защото добрият пример е заразителен и за волейболистите, и за самите фенове на играта“, коментираха от ръководството на Националната волейболна лига /НВЛ/.

Друга новост в българския шампионат е въвеждането само на една техническа почивка по време на геймове, като прекъсването ще бъде на 12-а точка. "Така двубоите ще станат още по-динамични и интересни, каквато е и основната цел на Националната волейболна лига", уточниха от НВЛ.

През сезон 2018/2019 в Италианската мъжка волейболна лига също беше въведено правилото Green Card - за спортменска игра. Преди това, този стимул за феърплей в италианския волейбол се практикуваше единствено в младежките първенства и в по-ниската Серия Б. Практиката показва, че един от примерите за присъждане на зелен картон, е в случаите когато играч признае, че е докоснал топката по време на блок, без да се налага съдията на срещата да прави справка за спорната ситуация на монитора.

За първи път у нас, със "зеленият картон" ще бъде декориран волейболист, за представянето си в срещата за Суперкупата на България (на 11 октомври), която състезателите на "Хебър" спечелиха с 3:0 срещу тима на "Нефтохимик".

Източник: volleyball.bg

Фотоколаж: Про Нюз Добрич

c