Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Зърнопроизводители и техника блокираха днес и граничния пункт Кардам (СНИМКИ)

„Стоп на вноса на украинска земеделска продукция“ и „Убивате родния земеделски производител. Предатели“ бяха само част от плакатите, с които стотици земеделски производители блокираха граничния пункт Кардам в знак на несъгласие с  отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. 

Земеделската техника беше препречила основните пътища към граничния пункт.

Исканията на протестиращите са за:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. /в сектор животновъдство/

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. /овощарство/

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Блокадата на граничния пункт при Кардам продължи няколко часа.

Протестите продължават докато не отпадне разрешението за внос на селскостопанска продукция от Украйна.

c