Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Зад волана на 94 години. Дядо Неделчо от Добрич има валидна книжка дори след катастрофа

„Какво е това законодателство, което дава книжки на стогодишни хора“, пита дъщерята на шофьора-рекордьор

94-годишният Неделчо Неделчев е възрастният мъж, който преди дни заби колата си в дърво по пътя между с. Пчелник и с. Балик.

Той държи рекорда за най-възрастен шофьор в област Добрич и шампион по възраст за България, създал пътен инцидент. При това пореден. Въпреки това обаче шофьорската книжка на дядо Неделчо не е отнета и той е правоспособен.

Професионалният живот на Неделчо Неделчев преминава като шофьор на товарен автомобил в село Нова Камена, имал категория „D“.

Екип на Про Нюз Добрич посети селото в търсене на най-възрастния шофьор в областта. Оказа се, че той не живее в Нова Камена, а при дъщеря си в Добрич.

Съпругата му е починала в началото на миналата година. Съседите му го определят като особняк. И красноречиво посочват дървото пред къщата му, което старецът опитал да изпепели, защото му пречело и редовно удрял колата си в него.  

Преди около две години му отнели книжката, защото карал в насрещното движение. Близките му и до ден днешен не проумяват какво е правил по пътя за Шумен. Разминало му се само с акт и глоба от 1000 лева. Всички, които го познават, не могли да повярват, когато КАТ му върнали книжката. Сега тя отново няма да му бъде отнета.

„Той има валидна книжка. След инцидента на 19 април 2023 г. му е съставен акт за нарушение във връзка с допуснатото пътнотранспортно произшествие. Нямаме основание да отнемем свидетелството му за управление“, коментира пред Про Нюз Добрич началникът на КАТ Пътна полиция главен инспектор Жулиян Минев. По думите му няма начин, по който КАТ да може да следи колко са възрастните шофьори.

„Въобще не му се налага да кара кола. Аз съм 200% против това. Защото един човек на 94 години не може да има нормално мислене, нормални реакции. На тази възраст има вече и ментални отклонения“, категорична е дъщерята на дядо Неделчо Елена, при която той живее в Добрич.

„Докато говори с нормален тон, след това въобще не помни. Така че категорично не трябва да кара. Особено на 94-годишна възраст. Чудя се кой му подновява книжката. Още като го погледне човек, си личи, че не е добре“, споделя дъщерята.

Той дори знаците вече не може веднага да разпознае, натовареността е много по-голяма. Всичко е против шофирането на тази възраст. Всеки момент може да му стане лошо зад волана. Той представлява риск за себе си и за околните, категорична е Елена.

Тя обаче признава, че не може да се справи с мерака на баща си за кара кола.

„Той е повече от своенравен. Риск е за околните, не само за себе си. Да, баща ми е, свидно ми е, ако се случи нещо с него. Но представете си, че на пътя излезе дете или възрастна жена. Страшно е да знаеш, че не си го спрял навреме“, споделя дъщерята.

„Той вече е неуправляем, не осъзнава. За него все едно нищо не се е случило. Малките деца се възпитават и, като обясниш няколко пъти, разбират, а той е в състояние, в което изобщо не възприема какво му се говори. Някога някой ще пострада. Не бива да си затваряме очите. Дори съм споделяла с близки „кой е този, който дава книжка на баща ми, той е по-луд и от него“. Защото ден след инцидента той вече гледа към колата и е готов отново да се качи и да кара.

Дъщерята го е взела при себе си в Добрич, но макар и под контрол, не може да го спре да седне зад волана. „Разбирам, че законът е такъв. Трябва някаква промяна. След определена възраст да подлежат на някакъв тест. Защото той точно това ми казва: Хората са ми дали книжка, значи ми имат доверие“, споделя Елена, която е в безизходица.

Така се случило и на 19 април. Елена отишла до Нова Камена, за да посети гроба на майка си. Докато тя отсъствала, 94-годишният дядо Неделчо решил и той да отиде до селото. Намерил ключовете, качил се на колата и потеглил. Но объркал пътя и се блъснал в дърво.

„Тъкмо бях при гроба на майка ми, когато ми се обадиха, че се е случило. Бях в пълен стрес. Не наех дали няма да се наложи от гроба на единия си родител да тръгна към гроба на другия“, връща лентата назад Елена.

Споделя, че постоянно крие ключовете от колата, но баща й обръща цялото жилище, за да ги намери. Настава скандал, ако не му ги даде.

"Постоянно съм в напрежение. Затова моето категорично мнение е, че хората на такава напреднала възраст, не бива да имат право да шофират. Дори се чудех към коя инстанция да се обърна, за да питам какво е това законодателство, което дава книжки на стогодишни хора“, споделя Елена.

През последните години в област Добрич станаха няколко катастрофи, предизвикани от шофьори на преклонна възраст. Такъв беше случаят със 79-годишния водач, който блъсна в Добрич 82-годишна жена, заведе я в Бърза помощ и избяга. И друг случай - 73-годишен шофьор предизвика катастрофа край Ген. Тошево на път в ремонт и рани жена. 82-годишен шофьор се заби в дърво край Тервел, а жена пострада.   

Експерти от Добрич за възрастните шофьори – кога да сядат зад волана и за какво да внимават

На снимката: Къщата в село Нова Камена на Неделчо Неделчев

c