Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Велики четвъртък: Децата от Рилци раздадоха боядисани яйца на възрастни хора от квартала

Баба Радка, на 90 години, беше първата, която получи яйца и козунак от децата. Тя ги благослови нарече за здраве

Децата от клуба "Сръчни ръце" към Народно читалище "Пробуда 1939 г." в кв. "Рилци" на град Добрич за поредна година зарадват възрастните хора от квартала на Велики четвъртък. Те боядисаха яйца и ги раздадоха на 12 възрастни жители, които не могат да си приготвят яйца сами. Тези яйца не бяха обикновени, а бяха събранени по повод Лазаровден - един от най-значимите празници около Великден.

От сутринта децата се бяха събрали в местното читалище, за да боядисат яйцата да превърнат своите кошници в пъстра картинка. Първото яйце, което беше червено, остави червени кръстчета по челата на децата. Те продължиха да усъвършенстват своите техники, за да направят по-красиви и по-оригинални яйца, така на масата започнаха да се появяват и яйца със сърца, със пъстра памучна шарка.

Баба Радка, на 90 години, беше първата, която получи яйца и козунак от децата. Тя ги посрещна с песен, а те й отвърнаха с лазарски поздрав. Баба Радка благослови децата и ги нарече за здраве. Помоли ги да продължат да пазят българската традиция и да я предават на своите приятели и семейства, за да не бъде забравена от следващите поколения.

Децата се стараят да представят традициите и обичаите на България, използват всеки празник, за да научат нещо ново и да го споделят със своите съграждани. Преди няколко дни те бяха пременени като лазарки и отново бяха в дома на баба Радка.

c