Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

В Тервел ще бъдат отчетени резултатите от застъпническа кампания за компостиране

На 23.06.2023 г. от 10 часа в заседателната зала на Община Тервел ще се проведе среща за обобщаване на резултати от застъпническа кампания по проект „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Приоритетна ос № 2 „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса на ОП „Добро управление“.

Една от основните дейности на проекта е застъпнически действия и кампания сред местната общност в община Тервел за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Целта на кампанията бе привличане на заинтересовани страни от община Тервел в прилагането на новия подход за интегрирани териториални инвестиции в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда; намаляване количествата депонирани растителни отпадъци.

Тя стартира на 22 февруари 2023 г. с провеждане на образователни работилници в детски градини и училища на територията на община Тервел. Така през последните пет месеца бяха обхванати всички екипи и децата от 9 детски градини и ученици от 7 начални, основни и средни училища, намиращи се на територията на общината. Те придобиха знания и умения за компостирането. Всяко учебно заведение получи от Регионално депо Стожер сглобен компостер, в който да се събират биологични отпадъци, както и вече готов компост.  

В рамките на застъпническата кампания бяха проведени срещи с представители на 40 семейства от малцинствата, които бяха обучени как да си сглобят компостер и да произвеждат компост. В две фокус-групи с участие на бизнес, администрация, НПО се търсеха решения на общински проблеми в сферата на намаляване на отпадъците и на енергийната ефективност.

На събитието ще бъдат изнесени резултати от изпълнение на застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионалните политики. Ще се направи анализ  за постигнатото и препоръки за мобилизиране на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политиките за развитие.

Ще бъдат представени генерирани проектни идеи в сферата на управление на отпадъците и на енергийната ефективност на територията на Община Тервел.

 

c